Fotografije: Tajana Sisgoreo, Ivana PerićFotografije: Tajana Sisgoreo, Ivana PerićOko dvadeset tisuća građana s glavnog zagrebačkog trga poručilo Bandiću da im je dosta.

Oko dvadeset tisuća građana okupilo se danas na glavnom zagrebačkom trgu kako bi gradonačelniku Milanu Bandiću poručili da im je dosta njegovih afera i loših politika koje uništavaju grad Zagreb. "Dosta nam je Bandića, dosta nam je pogodovanja, dosta nam je korupcije. Svojim prijateljima čuva Manhattan, a nas pušta da se gušimo u smeću", poručili su prosvjednici. Učeći iz bolnih lekcija prošlosti, prerano se veseliti, no dalo bi se naslutiti da je možda baš današnjim prosvjedom započeo kraj gradonačelnika s najdužim mandatom u povijesti Zagreba

Treći, i do sada najveći, građanski prosvjed kojim su građani i građanke Zagreba željeli pokazati svoje nezadovoljstvo načinom na koji gradonačelnik Milan Bandić upravlja gradom, organizirale su inicijativa Zagreb te zove te udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget. Sudeći po heterogenoj skupini okupljenih udruga i prosvjednika, posljedice Bandićevih devastirajućih politika postaju neizdržive gotovo svima u gradu.

Udruge su poručile prosvjednicima da je dosta klijentelističkog sustava koji guši i devastira Zagreb sve ove godine. "Porez koji plaćamo za bolje je vrtiće, bogatiju kulturu i bolju infrastrukturu te više zelenila, a ne za harače gradonačelnika, skupa vozila, propale megalomanske projekte, neadekvatni sustav otpada te nepotrebne kipove i fontane", istaknuli su organizatori prosvjeda.''Sve ove loše odluke koje Bandić provodi ne bi bile moguće bez HDZ-a. Dakle, HDZ snosi jednaku odgovornost za sve probleme koje građani Zagreba trpe zbog Bandića'', zaključio je na prosvjedu Ivčić

Razloga za nezadovoljstvo politikama višestruko optuženog gradonačelnika koji završava svoj sedmi mandat, dovoljno je za svakodnevno prosvjedovanje. Međutim, ovaj su put organizatori prosvjeda željeli ukazati na neke od trenutno najvažnijih problema, kao što su loš sustav gospodarenja otpadom, predložene izmjene Generalnog urbanističkog plana i problematični projekt zagrebačkog Manhattana.

"Ako je po nečemu poznat Milan Bandić, onda je to nesposobnost rješavanje problema sa smećem. Gradonačelnik kao da ne hoda ulicama ovog grada. Smeća je na svakom koraku, a on tvrdi da je unaprijedio sustav gospodarenja otpadom i uza sve to još želi povećati svima račune", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije i upitao gradonačelnika gdje su sortirnice, centar za glomazni otpad i kompostane u Zagrebu.

Iako je danas na snagu trebao stupiti Bandićev novi sustav naplate odvoza otpada, Ustavni sud stao je na stranu nezadovoljnih građana te privremeno obustavio primjenu dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Podsjetimo, gradonačelnik Bandić svojim je sustavom naplate odvoza otpada nekim kućanstvima trebao povećati račune i do šest puta, kažnjavajući time građane koji odvajaju otpad. Cijene zbrinjavanja otpada, zahvaljujući odluci Ustavnog suda, privremeno će ostati nepromijenjene u svim gradovima uključujući i Zagreb, ali treba istaknuti da je riječ o privremenoj odgodi i da još nema konačne presude.Ovaj su put organizatori prosvjeda željeli ukazati na neke od trenutno najvažnijih problema, kao što su loš sustav gospodarenja otpadom, predložene izmjene Generalnog urbanističkog plana i problematični projekt zagrebačkog Manhattan

Usprkos nekoliko prijašnjih prosvjeda i preko 30.000 primjedbi građana i građanki na predloženi novi sadržaj Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), za nekoliko dana Gradska skupština odlučivat će o nizu njegovih problematičnih izmjena. Štetne izmjene GUP-a, između ostalog, predviđaju megalomanski projekt gradnje na čak 110 hektara, povećanje izgrađenosti u donjogradskim blokovima i još veće prometne probleme zbog novih javnih garaža u gradskom središtu.

''GUP nudi sasvim pogrešne mjere u prometnoj politici, ukida zone zabrane izgradnje javnih garaža te predviđa gradnju novih garaža u gradskom središtu. Ne sadrži nikakve smjernice za klimatske promjene i izazove s kojima ćemo se u narednom razdoblje sve više suočavati. Ne postoje razrađene ideje kako bi se trebao graditi grad s ciljem smanjenja posljedica klimatskih promjena. Nema vizije gradnje javnih stanova kako bi se snizile cijene stanova na tržištu'', komentirao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Najkontroverznija stavka moguće izmjene GUP-a projekt je zagrebačkog Manhattana, koji Bandić dogovara isključivo u komunikaciji s investitorima, zanemarujući mišljenje građana, iako je riječ o prenamjeni 110 hektara vrijednog javnog zemljišta Hipodroma i Velesajma. "'U GUP-u nema nikakve vizije, nikakve strategije i nikakvih ideja da se poboljša život građana Zagreba i zato tražimo od svih zastupnika da se tome suprotstave. Taj dokument ne može se popraviti, treba se odbiti i napraviti potpuno novi'", nadodao je Ivčić.Sudeći po heterogenoj skupini okupljenih udruga i prosvjednika, posljedice Bandićevih devastirajućih politika postaju neizdržive gotovo svima u gradu

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "Izgleda da samo cvjeta smeće u našem poduzeću!", "Ne treba nam koronavirus, mi imamo Milana Bandića!", "Pare u vrtiće, a ne u Manhattan!", "Dosta je terora Bandića i kumova!”

''Sve ove loše odluke koje Bandić provodi ne bi bile moguće bez HDZ-a. Dakle, HDZ snosi jednaku odgovornost za sve probleme koje građani Zagreba trpe zbog Bandića'', zaključio je na prosvjedu Ivčić.

Sudeći po broju okupljenih, čini se da su građani i građanke Zagreba umorni od štetnih ideja gradonačelnika Bandića, koje se i dalje samo gomilaju. Sve je manje onih koji žele da ih se povezuje s njim, dok njegova megalomanska obećanja zvuče sve smješnije i nimalo ostvarivo. Učeći iz bolnih lekcija prošlosti, prerano se veseliti, no dalo bi se naslutiti da je možda baš današnjim prosvjedom započeo kraj gradonačelnika s najdužim mandatom u povijesti Zagreba.

<
Vezane vijesti