Foto: Milo za dragoFoto: Milo za dragoSve više inicijativa u Hrvatskoj promiče kulturu dijeljenja i razmjenu bez novca. "U svakoj lokalnoj zajednici postoje građani, udruge, poduzeća i lokalne vlasti. Svi ti dionici imaju i nezadovoljenih potreba i neiskorištenih resursa. Za takvu ponudu i potražnju možemo osnivati lokalne sustave razmjene. To sigurno nije rješenje za ekonomsku krizu, ali može biti dio rješenja", kaže Nenad Maljković, voditelj projekta Milo za drago.

Sudionici iz različitih profesija dijele radni prostor te u širem smislu pridonose izgradnji zajednice. Tako bi se moglo sažeti temeljno načelo coworkinga, pristupa o kojem će u subotu, 4. srpnja, govoriti Matija Raos (Coworking Croatia), na trećoj po redu dionici projekta Ljetni diskont kulture: ja tebi, ti meni - dani dijeljenja koji organizira Centar za kulturu Trešnjevka. Cekateove subote kombinacija su buvljaka koji nije u znaku prodaje već razmjene bez novca, i predavanja o određenom fenomenu koji je u službi promocije drukčijih tipova razmjene. Ideja je davanje prostorima različitim pokretima koji se mogu svesti na isti princip. Taj je: više solidarnosti, umrežavanja i drukčije razmjene, a manje profita koji je sam sebi svrha i koji nije u funkciji osnaživanja zajednice.

"Već se niz godina razvija jedan dinamičan pokret koji pokušava na načelima dijeljenja i solidarnosti ukazati na mogućnost jednog drugačijeg ekonomskog sustava. On se ne bi sastojao samo od čistog profita nego bi se temeljio na ideji da svi mi možemo zajednički dijeliti neka znanja i vještine. Na taj se taj način razvija solidarnost i pridaje značaj društvenoj interakciji i izgradnji zajednice", objasnio je Veselko Leutar iz Centra za kulturu Trešnjevka razloge pozivanja udruga, inicijativa i građana, koji su na neki način aktivni u ovom smislu, na sudjelovanje u Ljetnom diskontu kulture.

ljetnidiskont.jpg

Diskont je zamišljen kao njihovo sjecište, no, Leutar radi dalje na osmišljavanju načina na koje se stvari mogu kretati u drukčijem smjeru kada je o atipičnoj vrsti razmjene riječ. "Imamo namjeru redovito organizirati ovakva događanja. Možemo dati prostor i mjesto udrugama tog tipa kako bi se one nadovezale na postojeći program Cekatea i na taj način stvorile jednu živu, aktivnu scenu", najavio je.

U Centru za kulturu Trešnjevka, u sklopu istog projekta, Nenad Maljković će tjedan dana nakon Matije Raosa predstaviti projekt Milo za drago koji provode četiri partnerske udruge. Riječ je o Trenutku 39 i Hrvatskoj permakulturi iz Zagreba te Savezu udruge Rojca i Tranzicijskoj Puli iz Pule. Aktivnosti projekta usmjerene su na stvaranje lokalnih grupa razmjene u kvartovima Trešnjevka jug i Maksimir (Zagreb) i Monte Zaro i Nova Veruda (Pula).

U subotu je tako u Puli održan sajam razmjene i radionica Uvod u razmjenu bez novca na kvartu i na poslu. Prošli je mjesec u zagrebačkom kvartu Prečko održan sajam razmjene upotrebljivih stvari. Građani su donijeli stvari koje im više nisu potrebni, a uzimali nešto drugo što im se sviđa. Na taj način stvari koje su nekima nepotrebne, umjesto da završe kao otpad, pronađu novog nalaznika koji zna kako ih može iskoristiti i dati im novu vrijednost. 

Razmjena bez novca u Puli 27. lipnja Razmjena bez novca u Puli 27. lipnja

"Osim kvartovskih događaja razmjene, projekt se sastoji od radionica o lokalnim sustavima razmjene i aktivnosti na stvaranju infrastrukture za podršku lokalnih grupa za razmjenu. Njih je grupa permakulturnih dizajnera započela nakon Prve konferencije o dobroj ekonomiji na kojoj su teme bile i lokalne i alternativne valute", objasnio je Maljković.

Maljković je svjestan je da je neizvedivo potpuno "brisanje" novca kao osnovnog sredstva razmjene te da je nemoguće zadovoljiti sve potrebe na "alternativnije" načine. Ipak, pomaci su, po njemu, mogući. "Ukoliko razmjenom među susjedima zadovoljimo neke od potreba, onda za te potrebe ne moramo zaraditi novac, ili ga ne moramo trošiti ako ga imamo. Na taj ga način možemo iskoristiti za zadovoljavanje neke druge potrebe. Umjesto da se jedan jedini monetarni sustav koristi za sve, od susjedstva do države, moguće je za svaku razinu dizajnirati komplementarne sustave razmjene i omogućiti iskorištavanje neiskorištenog ekonomskog potencijala", kaže Maljković. 

Razmjena u Prečkom Razmjena u Prečkom

Ističe da na svakoj radionici netko od sudionika uspijeva nešto od svojih neiskorištenih resursa zamijeniti za nešto čime može zadovoljiti neku svoju potrebu. "Na taj se način sudionicima radionica otvore oči, odnosno, postane im jasnije što se sve može postići razmjenom usluga i stvari", dodaje.

"U svakoj lokalnoj zajednici postoje građani, udruge, poduzeća i lokalne vlasti. Svi ti dionici imaju i nezadovoljenih potreba i neiskorištenih resursa. Za takvu ponudu i potražnju možemo osnivati lokalne sustave razmjene. To sigurno nije rješenje za ekonomsku krizu, ali može biti dio rješenja", zaključuje Maljković.


Naučite kako uvesti "lokalni novac"

U sklopu projekta izdano je i hrvatsko izdanje priručnika Lokalni novac, što je prvo strano izdanje knjižice Johna Rogersa, svjetski priznatog stručnjaka za sustave razmjene bez upotrebe novca. Knjižica će biti dostupna u knjižnicama Zagreba i Pule, dijelit će se na budućim događanjima organiziranim u sklopu projekta Milo za drago, a planirano je i objavljivanje elektronskog izdanja.

Ključne riječi: solidarnost, ekonomska alternativa
<
Vezane vijesti