Foto: PixabayFoto: PixabayInicijativa mladih za ljudska prava - Kosovo (YIHR Kosovo) i Inicijativa mladih za ljudska prava - Srbija (YIHR Srbija) osuđuju i snažno se protive odluci premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, da imenuje bivšeg komandanta OVK Sulejmana Selimija za političkog savjetnika. Odluka je uslijedila nekoliko dana nakon što je Selimi pušten na uvjetnuu slobodu. Osuđen je za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tijekom 1998. i 1999. godine.

Osim što ga je premijer Kosova Haradinaj velikodušno prihvatio u svoj kabinet, opisan je kao heroj albanskog naroda. Predsjednik Kosova, YIHR Kosovo i YIHR Srbija kao organizacije koje rade na suočavanju s prošlošću pozivaju sve političke aktere na Kosovu da se prestane sa glorifikacijom ratnih zločinaca u političkom i javnom životuHašim Tači, rekao je da je "sa živim herojem na slobodi, generalom Sulejmanom Selimijem, Kosovo bolje i sigurnije".

"Osobama koje su počinile ratne zločine nije mesto u državnim institucijama Kosova. Odluka o imenovanju Selimija za političkog savetnika ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti Vlade pravdi, pomirenju i miru", stoji u priopćenju YIHR-a.

YIHR Kosovo i YIHR Srbija kao organizacije koje rade na suočavanju s prošlošću pozivaju sve političke aktere na Kosovu da se prestane sa glorifikacijom ratnih zločinaca u političkom i javnom životu. Umjesto toga, njihov glavni fokus treba biti na prepoznavanju i postizanju pravde za žrtve, preživjele i nestale osobe.

"Mi, kao mladi ljudi Kosova i Srbije, biti ćemo brana slavljenju ratnih zločinaca i u Srbiji i Kosovu, odlučni da gradimo zajedničku kulturu mira na poštovanju žrtava"; zaključuju.

Ključne riječi: Srbija, Kosovo, yihr, civilne žrtve rata
<
Vezane vijesti