Na obljetnicu smaknuća Matije Gupca, vođe seljačke bune, Occupy Croatia i Anonymousi organizirali su prosvjed na kojem se okupilo oko 250 građana Zagreba. Na Trgu žrtava fašizma došlo je do naguvaranja s policijom te je jedan prosvjednik priveden

"Danas ti je susjed dobio otkaz, sutra si ti na redu. Novac je ukraden, a šalju nam naloge za ovrhe, gaze nam dostojanstvo, nas su svojim dugovima pretvorili u dužnike, deložirane, bez doma svoga i kruha, a nezaposlenost premašuje 375 tisuća. Ne želimo samo poslati poruku, želimo stati na kraj ovom načinu na koji se odnose prema nama. Zato iziđite i probudite se iz dubokog sna, jer vlast treba služiti nama. Ako se sami ne izborimo za sebe, nitko drugi neće", riječi su to kojima su aktivisti Occupy Croatia i Anonymousa pozivali građane Zagreba na prosvjed pod nazivom "Obrani javna dobra, protiv političko-tajkunske elite".

occupy_prosvjed2_2.jpg

Prosvjed, na kojem se okupilo oko 250 građana, održao se na obljetnicu smaknuća vođe seljačke bune Matije Gupca. "Političare nije briga za stavove njihovih birača, a ako su slučajno upoznati s njima, jedino što znaju je ignorirati ih. Ono što imamo nema veze s demokracijom, to je parlamentarna diktatura", poručili su organizatori s Trga bana Jelačića. Kritizirali su i prijedlog Zakona o strateškim investicijama: "Protiv njega se možemo boriti samo na ulici jer je narod potpuno obespravljen. Zastupnici guraju ovu zemlju u sve dublju provaliju, a institucije koje bi trebale reagirati na korupciju zastupnika, jednako su korumpirane. Rasprodaja zemlje samo je jedan u nizu od nasrtaja na našu državu, a isto je bilo i s privatizacijom devedesetih i početkom 2000. Kako god se oni nazivali, lijevi ili desni, svi su krivi. Birači moraju prepoznati korupciju." Okupljenima se obratio i novinar Domagoj Margetić koji je prozvao svoje kolege. "Zašto dopuštamo da postoje zabranjene istine i dopuštene laži. Pristajemo za sitne pare lagati građanima", rekao je.

occupy_prosvjed4_2.jpg occupy_prosvjed4_2.jpg

Istovremeno se na Trgu bana Jelačića odvijalo i sakupljanje potpisa za Referendumski ustanak. Naime, skupina građana od 13. do 27. veljače prikuplja potpise za raspisivanje referenduma o sljedećim pitanjima: poništenju pretvorbe i privatizacije, zabrani rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa RH, članstvu Hrvatske u Europskoj uniji te zabrani prometovanja, proizvodnje i prodaji GMO-a u Hrvatskoj. Dubravko Krčmarek, jedan od sakupljača potpisa, u razgovoru za H-Alter rekao je da je do jučer bez Zagreba prikupljeno 40 000 potpisa. Na pitanje kako se planira poništiti privatizacija sve i da se uspije raspisati referendum o tom pitanju kada je dobar dio privatiziranih tvrtki već uništen, Krčmarek odgovara da im nije bitan način na koji će se vratiti oteto. "Pravna država se ne može temeljiti na rečenici 'Tko je jamio, jamio je'. Zalažemo se za to da se privatizirane tvrtke vrate u društveno vlasništvo, a od onih zatvorenih može se vratiti prostor u kojem je moguće obnoviti proizvodnju. Uostalom, jako dobro se zna gdje su računi onih koji su profitirali privatizacijom. Ako vratimo makar deset posto privatiziranog, biti ćemo u stanju vratiti dug".

Na pitanje što to točno nije valjalo s održanim referendumom za ulazak Hrvatske u EU, Krčmarek odgovara: "Prethodna vlada je mijenjala Ustav samo zbog tog referenduma, a da istodobno nije izmijenila i Zakon o referendumu. Uostalom, u zadnje vrijeme EU sve više teži federaciji, a to nije ono za što su glasali naši građani. Također, građani u vrijeme održavanja referenduma nisu bili dovoljno informirani o Lisabonskom ugovoru", objasnio je Krčmarek, inače član Udruge Projekt koja je, prema njegovim riječima, volonterski nadgledala provođenje referenduma. Uvjeren je da bi rezultati referenduma bili drugačiji da je više građana izašlo na njega.

occupy_prosvjed4_1.jpg

Nakon održanih govora, okupljeni prosvjednici su se uputili u šetnju gradom. Očekivano, prva postaja je bio Markov trg. No, kordon policije dočekao ih je već nakon Kamenitih vrata. Interventnim policajcima su prvo uzvikivali ime Dina Molnara, policajca iz Murskog Središća koji je prvo prijavio korupcijske aktivnosti u policijskim redovima, da bi samo nekoliko dana nakon toga bio pronađen mrtav. U službenom izvješću piše da je riječ o samoubojstvu. Dio prosvjednika je prema policiji upućivao uzvike "Vukovar, Vukovar!", "Većina vas je bila hrabra '91, gdje ste sad".

Šetnju su nastavili do zgrade Hrvatske narodne banke te sjedišta HDZ-a i SDP-a. Ispred HDZ-ove središnjice na Trgu žrtava fašizma došlo je do naguvaranja s policijom te je jedan prosvjednik priveden. Organizatori su najavili novo okupljanje za idući petak.

<
Vezane vijesti