Dok se premijerka družila sa svom silom ekonomske i medijske elite, građani različitih profila i životne dobi su zamornom šetnjom i više-manje nenasilnim metodama poručili policiji kako pametniji popušta te da će prije ili kasnije morati stati na stranu naroda.

U točno 18 sati stotinjak građana okupilo se na Cvjetnom trgu na još jednom od niza antivladinih prosvjeda. Kako je i ranije najavljeno, svoju govoranciju ponovno je održao samoprozvani vođa Ivan Pernar i osječki operni pjevač Dali Mor. Pernar i Mor pred okupljenima su se razbacivali različitim i mjestimice kontradiktornim frazama - od toga da je građane Hrvatske razdvojio nacionalizam i regionalizam, pa do naklapanja o herojima Domovinskog rata i otetom stanu Jadranke Kosor. Na red je po Pernarovom običaju došla i fiskalna politika, a dotakao se i subotnjih prosvjeda. "Ne mogu se huliganima nazivati oni koji traže svoje pravo na mirni prosvjed na Markovom trgu. Ova vlast zatvorila ih je jer u njima vidi neprijatelje svog fašističkog režima", istaknuo je dvadestpetogodišnjak željan vlasti ne zaboravivši još jednom spomenuti svoje uhićenje i patnju koju je proživio u zatvoru.

Govorancija na Cvjetnom trgu trajala je četrdesetak minuta nakon što se okupljena masa zaputila Radićevom ulicom prema Gornjem gradu koji je čitavo vrijeme pod jakim policijskim osiguranjem. Budući da Pernar ima zabranu pristupa Markovom trgu, prosvjednike je "vodio" Mor. U neposrednoj blizini Kamenitih vrata dočekala ih je policijska barikada. U jednom trenutku prema policiji je bačena plastična boca, no interventna jedinica ovaj put nije reagirala. Na to je tenor pokušavao "pomiriti" okupljene građane i interventnu jedinicu, no medijacija je rezultiralo skandiranjem domoljubnih budnica i šovinističkih parola. U prvim redovima stajalo je nekoliko maloljetnika koji su okupljene novinare ispitivali za koje točne medije rade, a na približavanje kamere, počinjali bi skrivati lica.

Pozivajući ostale građane da im se pridruže na ulicama, prosvjednici su se zatim uputili prema Trgu žrtava fašizma, odnosno središnjici HDZ-a. Oko tisuću prosvjednika različite dobi marširalo je Jurišićevom uzvikujući "Svi na ulicu!" i blokirajući promet. U Ulici Račkoga, na mjestu gdje se spaja Trg burze i Trg žrtava fašizma, policija je formirala dvostruki živi zid te im tako onemogućila da dođu do HDZ-ove palače. Prema policiji je ponovno poletjelo nekoliko boca uz povike: "Mi vas plaćamo". Organizatori su nastojali smiriti situaciju, no kada to nisu uspjeli, napustili su prosvjed uz riječi da u tome ne žele sudjelovati. Jedan prosvjednik uspio je probiti policijsku barikadu, a policija ga je odmah privela.

Nešto prije 20 sati prosvjednici su se uputili prema Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici gdje se održavala dodjela Zlatne kune kojoj je uza svu silu ekonomske i medijske elite bila prisutna i premijerka Kosor. No na ulazu u knjižnicu ponovno su ih dočekale jake i očito dobro pripremljene policijske snage. Prosvjedna tura zatim se ponovno uputila prema zabranjenom Trgu, a u jednom trenutku okupljenima se ponovno priključio Pernar. Uz povike policiji "Mi vas samo jebemo!" i "Noćas nema spavanja", prosvjednici su nastavili marširati prema užem centru grada.

Nakon "vozanja" policije, prosvjednici su oko 21 sat stigli u Jurišićevu ulicu gdje su se nenadano zaustavili, no dio njih odvojio od skupine s namjerom da okolnim putem dođu do već dugo ciljanog Markovog trga. Izmoreni višesatnim hodanjem po gradu, mlađi prosvjednici su se na kraju odlučili za pasivni otpor - posjedali su po ulici skandirajući "Mi vas volimo!". Prosvjednici su se nešto prije 22 sata odlučili na odlazak iz Radićeve te su uz skandiranje "pametniji popušta" napustili barikade poručivši policiji da će prije ili kasnije morati stati na stranu naroda.

Iako je noć još duga, jasno je da je večerašnji prosvjed za sada ima jako malo dodirnih točaka sa onim subotnjim. Unatoč lažnim osmjesima i prebacivanjem krivnje na drugoga, ovako velikim brojem policijskih snaga, bilo da je riječ o zonama u kojima se smije ili ne smije prosvjedovati, Vlada je jasno dala do znanja kako se boji vlastitog naroda. Koliko god se premijerka u društvu vidoševića i pavića osjećala sigurno, nadamo se da joj je večerašnja Zlatna kuna itekako prisjela. Nastaviti će se...

<
Vezane vijesti