Foto: HinaFoto: HinaTridesetak izbjeglica jutros je započelo prosvjed ispred ljubljanskog doma za tražitelje azila kako bi upozorili na dugotrajnost postupka odobravanja azila i međunarodne zaštite. Kako ističu, prosvjedovat će dok ih ne primi ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

"Neki od nas čekaju na dobivanje statusa već godinu dana", kazao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA Summer, izbjeglica iz Sirije. "Prosvjedovat ćemo sve dok nas ne primi ministrica unutarnjih poslova", rekao je. Postupci koji se provode na njima u Sloveniji su predugi, niti deset posto onih koji su aplicirali za azil nema odgovora o svom budućem statusu, a s njima nitko ne kontaktira niti ih pokušava integrirati
vođenjem tečajeva, pa se većinom osjećaju kao u zatvoru.

U Sloveniji se trenutno nalazi 297 osoba koje su zatražile azil, a riješeno je tek 614 molbi"Ovdje sam već više od mjesec dana, ali nisam vidio nikoga od nadležnih i nije riješen nijedan slučaj izbjeglica koji su sa mnom u domu", dodao je Summer.

Prosvjednici su na zgradi izvjesili transparent na engleskom jeziku s porukom I mi smo ljudi, te upozoravaju na neizdržive uvjete u kojima žive i činjenicu da je među njima mnogo mladih obitelji s djecom. Prema službenim podacima policije, kroz Sloveniju je prošlo pola milijuna izbjeglica od početka humanitarne krize, najviše iz Sirije, Iraka i Afganistana, a među njima 52 posto žena i djece.

Za status koji im jamči međunarodnu zaštitu molbe je u tom razdoblju dalo 952 izbjeglica, dok se u Sloveniji trenutno nalazi 297 osoba koje su zatražile azil, a riješeno je tek 614 molbi. Status izbjeglice do sada je dobilo samo 27 osoba.

aem_copy42641.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

 

Ključne riječi: izbjeglice, slovenija
<
Vezane vijesti