Foto: AD BeskrajFoto: AD BeskrajZnačajni krajobraz Petrova gora i Biljeg proglašen je Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo – International Dark-Sky Association (IDA), za sada prvog i jedinog takvog parka u Hrvatskoj, javlja Astronomsko društvo Beskraj.

Do ovog velikog uspjeha došlo je nakon dugogodišnjih priprema i brojnih astronomskih aktivnosti koje se od 2007. godine provode na Petrovoj gori u organizaciji astronomskog društva Beskraj.

"Oznaka međunarodnog parka tamnog neba jedinstven je način promocije zaštite noćnog neba na svijetu, a time ujedno i posebno priznanje zaštićenom krajobrazu kojim se dobiva dodatna vrijednost i atraktivnost ne samo u smislu zaštite prirode, već i u turističkoj ponudi. Oznaka se dodjeljuje zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje", ističu iz AD Beskraj.

U Europi je trenutno 15 međunarodnih parkova tamnog neba: tri su u Mađarskoj, po dva u Engleskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Škotskoj, a po jedan park imaju Danska, Španjolska, Irska i Wales.

Više

< >
Vezane vijesti