Svjetlosno zagađenje u gradu Arene: U silnoj pompi novog brendiranja Pule nekako se prešućuje činjenica da postavljanje megalomanske rasvjete košta dva milijuna kuna, a da se sponzori zapravo tek očekuju - narodski rečeno, sprema se ražanj dok je zec u šumi.

Skira je u praksi počeo provoditi ono što je iznosio studentima na Arhitektonskom fakultetu: "Svjetlosno onečišćenje je glupost, izmišljotina"

Nedavno bombastično najavljena turistička atrakcija grada Pule (ili kako su ga nazvali: "brendiranje") su osvijetljene dizalice Uljanika, tzv. "svijetleći divovi". Naime, direktorica turističke zajednice grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, poziva nas da zaboravimo "osvjetljavanje povijesnih mjesta, arheoloških nalaza, suvremene arhitekture, i slično" jer će dizalice građanima i posjetiteljima dati "nezaboravne vizure Pule". I zbilja, očekuje se od nas da se zapitamo, što će Puli tamo neki 2000 godina stari amfiteatar kada se može diviti šarenim metalnim dinosaurima industrijskog doba?

I to nije sve: projekt je gradu Puli "besplatno" ponudio Dean Skira, nagrađivani dizajner rasvjete, direktor tvrtki Skira i Lumenart, čije se sjedište također nalazi u Puli. Za razliku od devastirane splitske rive od strane Zagrepčana, ovoga puta će Pulu devastirati domaći "brand". Ne samo da je projekt "besplatan" nego i cijena rasvjete dolazi sa 35 posto popusta, te će sve platiti oduševljeni sponzori! Ponuda se čini boljom nego u Top Shopu - još samo fali da poziv da "nazovete odmah" i dobijete još jedan set dizalica od vrhunskog čelika...

Ipak, u silnoj pompi novog brendiranja Pule nekako se prešućuje činjenica da postavljanje megalomanske rasvjete košta dva milijuna kuna, a da se sponzori zapravo tek očekuju - narodski rečeno, sprema se ražanj dok je zec u šumi. Sve je to uredno dokumentirano u rebalansu financijskog plana za 2013.  iz kojega citiramo:: "U projekt će se uključiti i sponzori, a ostatak će financirati TZ Pule putem kredita. TZ Pule će putem banke omogućiti kreditom financiranje projekta, a vraćati će ga kako budu pristizala sredstva sponzora. U 2013. plaća se pola troška rasvjete te je toliko i uvršteno u rebalans."

pula-ravjeta_culturenet.hr.jpg pula-ravjeta_culturenet.hr.jpg

Logično se nameće pitanje što će se dogoditi ne uključe li se sponzori.

Postavljanjem reflektora, od kojih svaki teži po 40 kg, a ne zna se koliko ih je ukupno, g. Skira je u praksi počeo provoditi ono što je iznosio studentima na Arhitektonskom fakultetu: "Svjetlosno onečišćenje je glupost, izmišljotina", reče on pa, u skladu s time reflektore treba postaviti u podnožje da svom snagom rasipaju kilovate spram neba. Nema veze što će uokolo cijele noći letjeti dezorijentirani galebovi, zbunjeni zbog nestanka noći. Nema veze što će spavaće sobe građana Pule biti zabljesnute, čime se povećava vjerojatnost razvitka karcinoma, samo neka je šareno i svjetlucavo! A Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja? Koga briga! Štoviše, Dean Skira jedan je od potpisnika protestnog pisma protiv tog "restriktivnog" zakona, koji je stupio na snagu 2012. godine: pa je eto odlučio spasiti Pulu od hrvatskih zakona i zaštite okoliša i prirode.

Zanimljivo je da i Skira i Skansi imaju po firmu (ili dvije), koja će vam projektirati (besplatno!) novu rundu zamjene rasvjete plavim LED lampicama! Sukob interesa, što je to?

I naravno, nema veze što će Puležani godinama plaćati basnoslovne cifre za električnu energiju "besplatnih" šarenih reflektora. Nema veze, jer Pula je upravo   otplatila kredit postavljanja ekološke rasvjete projekta HEP ESCO (od kojih, uzgred rečeno, barem polovica nema veze s ekologijom, jer i dalje rasipaju svjetlost iznad horizonta u spavaće sobe na katovima). Naime, slijedi nam nova runda još moderniziranije i ekološkije rasvjete, s obzirom na to da se priprema donošenje Uredbe o standardima upravljanja rasvijetljenošću, prema kojoj će ruralne sredine morati imati parkiralište osvijetljeno poput prosječnog dnevnog boravka, dok će veći gradovi poput Pule svoje automobile tražiti pod rasvjetom još tri puta jačeg intenziteta. Srećom, u radnoj skupini za donošenje Uredbe sjedi Ranko Skansi, Skirin kolega i još jedan supotpisnik prosvjednog pisma protiv Zakona o svjetlosnom onečišćenju, inače zaposlen kao prodajni menadžer General Electricsa, jedan od najgorljivijih promotora LED rasvjete u Hrvatskoj, a u slobodno vrijeme se bavi i psihologijom. Zanimljivo je da svatko od tog dvojca ima firmu (ili dvije), koja će vam projektirati (besplatno!) novu rundu zamjene rasvjete plavim LED lampicama! Sukob interesa, što je to? A kad plava otplatite, onda ćete ih zamijeniti crvenima, jer ipak je crvena nijansa još ekološkija od plave... a možda se i ružičasta nađe negdje u prijelaznom razdoblju. Nijanse ćete moći birati sa spektakularno osvijetljenih kranova Uljanika. Ili možda, prema viziji Ranka Skansija, s osvijetljenih dimnjaka zagrebačkih toplana. Za dvadeset ili trideset godina, kad sjednete pokraj ruševina Arene, možda se netko ipak sjeti - hej, pa to je ista kvaliteta rasvjete koju smo imali krajem 2000-tih godina...

Ključne riječi: Pula, svjetlosno zagađenje
<
Vezane vijesti