Prekršajni sud u Zagrebu oslobodio je od optužbe četvoricu prosvjednika koji su uhićeni na dan otvorenja shopping centra "Cvjetni"

Optužni prijedlog protiv četvorice prosvjednika podignula je Policijska uprava Zagrebačka zbog navodnog remećenja javnog reda i mira prilikom otvorenja shopping centra Tomislava Horvatinčića. Podsjetimo, u travnju 2011. održan je prosvjeda povodom otvorenja kompleksa Cvjetni nakon čega su nezadovoljni građani odlučili posjetiti taj prvorazedni "javni interes". Tom prilikom su nervozni zaštitari Sokol Marića, koji su bili zaduženi za osiguravanje prostora kompleksa, zajedno s policijom sudjelovali u udruženoj akciji "obrane" od prosvjednika.

Prosvjed u Cvjetnom na kraju je rezultirao s četiri uhićenja, a spomenutoj četvorki policija je stavila na teret vrijeđanje, pljuvanje i napad na zaštitare i policajce te remećenje javnog reda u vidu zviždanja i razvijanja transparenata. Tijekom sudskog postupka svjedočili su i zaštitari Sokol Marića, koji su iznosili kontradiktorne tvrdnje.

otvaranje-hoto2-356.jpg otvaranje-hoto2-356.jpg

"Nakon provedenog postupka, analizirajući obrane okrivljenika koji su kategorički porekli počinjenje prekršajnog djela te iskaza ispitanih svjedoka, Sud nije mogao s nedvojbenom sigurnošću utvrditi da su okrivljenici počinili prekršajno djelo na način i pod okolnostima koje im se stavljaju na teret. Naime, nedvojbeno je utvrđeno da su okrivljenici bili prisutni na mjestu događaja, nalazili su se u većoj skupini prosvjednika i na mjestu događaja bilo je vike i galame koja je dopirala sa svih strana", navodi se u presudi Prekršajnog suda.

U presudi stoji i kako se zaštitari, koji su bili pozvani u svojstvu svjedoka, nisu jasno očitovali o tome tko ih je točno napao te kako se napad na službenu osobu ne tretira kao prekršaj već kazneno djelo, za što ovaj sud nije nadležan.

<
Vezane vijesti