13_copy92711.jpgAlternativna gradska tura po Trogiru uz evociranje scena iz popularnog Winnetoua dio je performansa njemačke umjetnice Katharine Zimmerhackl.

Prema koncepciji njemačke umjetnice Katharine Zimmerhackl, u Trogiru je 22. rujna izveden performans u formi fikcionalne, alternativne gradska ture. Tura je uključivala niz manje uobičajenih lokacija koje je većina sudionika obišla po prvi put, pritom evocirajući scene iz popularnog serijala igranih filmova o Winnetou koji je 1960-ih sniman i u Trogiru.

Rad je izveden u okviru projekta Motel Trogir, koji je nakon višemjesečnog istraživanja, u Muzeju grada Trogira, upravo predstavio izložbu Moderna arhitektura Trogira, autorice Lidije Butković Mićin. Radi se o pionirskom pokušaju kontekstualizacije izgradnje Trogira u razdoblju između 1945. i 1990. godine.

Odabran na međunarodnom javnom natječaju, rad Katharine Zimmerhackl spaja dva narativa, onaj dokumentarni - temeljen na istraživanju moderne arhitekture tima projekta Motel Trogir, te onaj filmski - prema motivima serijala igranih filmova o Winnetouu.

Tura je, u izvedbi glumice Danijele Vuković, startala na trogirskom glavnom trgu, a završila privremenim aktiviranjem napuštenoga motela Trogir - djelu arhitekta Ivana Vitića izgrađenog 1965. godine na zapadnom ulazu u grad i jednom od najvažnijih modernih zdanja u Trogiru, a čija važnost nadilazi lokalne okvire. Objekt motela od 2013. godine ima status trajno zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Kontinuirane umjetničke intervencije u Trogiru u organizaciji projekta Motel Trogir, između ostaloga, vežu se i uz neuralgične točke grada. Pritom, projekt nastoji podjednako uključivati domaće, osobito lokalne, i strane umjetnike.

Do kraja ove godine u okviru programa Motel Trogir: Alice doesn't live here anymore predstavit će se još šest umjetnika – tri iz Hrvatske i tri strana – i to na predstojećem Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Milanu, a koji su ranije ove godine već boravili na istraživanju u Trogiru.

Ključne riječi: kulturna dobra, Trogir
<
Vezane vijesti