Foto: Nikolas Gaikomidis, Epa/Hina<br>Foto: Nikolas Gaikomidis, Epa/Hina
"Odlučno odbacujemo iskorištavanje terorizma za poticanje netrpeljivosti spram migrantkinja i migranata, za ograničavanje njihovih prava i slobode kretanja."

Vladu i druge donositelje i donositeljice političkih odluka pozivamo da preuzmu odgovornost spram ljudi i prionu izgradnji kulture mira, te prestanu zveckati oružjem i proizvoditi atmosferu straha, ugroženosti i neprijateljstva. Potrebna nam je otvorenija i odgovornija politika, više soliIzgradnja mira zahtijeva političko djelovanje za promjenu sadašnjeg ekonomskog modela i odnosa, koji počiva na otimanju od slabijih, smanjivanju radničkih i socijalnih prava i produbljivanju nejednakostidarnosti i međukulturnog dijaloga. Nasuprot tome, sadašnje politike naviještaju još više nasilja, siromaštva i bijede. Četrnaest godina "rata protiv terorizma" uzrokovalo je milijune žrtqava i potaknulo još veće širenje terorizma. K tome, evropske su vlade, zajedno sa slovenskom, bez promišljanja odlučile iznova bombardirati Bliski Istok, što će prouzrokovati nove žrtve lokalnog stanovništva i u Evropi.

Odlučno odbacujemo iskorištavanje terorizma za poticanje netrpeljivosti spram migrantkinja i migranata, za ograničavanje njihovih prava i slobode kretanja. Muškarce, žene i djecu koji su k nama pobjegli pred nasiljem i siromaštvom moramo prihvatiti kao ljude, bez bodljikave žice i naoružanih policijskih specijalaca i vojnika. Migracije su prije svega humanitarno pitanje koje niti u sadašnjoj "migrantskoj krizi" ne bi trebalo zapostaviti, i zato je potrebna drugačija granična i migracijska politika koja se neće temeljiti na zastrašivanju, već na uključivanju.

Izgradnja mira zahtijeva političko djelovanje za promjenu sadašnjeg ekonomskog modela i odnosa, koji počiva na otimanju od slabijih, smanjivanju radničkih i socijalnih prava i produbljivanju nejednakosti. Prilike u privredno opustošenim državama usporedive su s prilikama u državama koje je opustošio rat. Globalna nejednakost raste, što još više produbljuje nezadovoljstvo među ljudima. Godine provođenja politike štednje i razgradnje države blagostanja i u Evropi su čitave regije i čitave generacije osudile na besperspektivnost i socialnu pustoš. Za dugoročni mir i stabilnost potrebne su politike koje će smanjivati razlike među bogatima i siromašnima, umjesto da služe interesima vojne industrije i bogatih elita. Najveća žrtva svakoga rata su/smo mi, obični ljudi. Vrijeme je da se odupremo hitanju u rat. (Preveo t.g.)

Ključne riječi: mirovni pokret
<
Vezane vijesti