Foto: Inicijativa Dosta je rezova!Foto: Inicijativa Dosta je rezova!"Ako Ministarstvo misli da nas može zavarati tako da jednima malo poveća, a drugim još više uzme, jasno im poručujemo: ne može! Dosta je pretakanja iz šupljeg u prazno! Iduće godine povećat će jednima, a oduzeti drugima, ali nećemo dozvoliti da nas to razjedini u našem zahtjevu za povećanjem budžeta svih redovnih djelatnosti u kulturi", poručili su iz inicijative Dosta je rezova!

Inicijativa je danas objavila usporedbu dodjele programskih sredstava Ministarstva kulture po područjima u 2018. i 2019. godine, a koja pokazuje kako je bilanca negativna čak i uz povećanje za izdavaštvo i nakladništvo.

dosta_je_rezova_1.jpg

Iz inicijative poručuju da se neće zadovoljiti s namjenskim povećanjem za Europsku prijestolnicu kulture (kao kap u moru sredstava potrebnih za taj projekt) i Europski socijalni fond, jer je ESF dostupan malom broju institucija i udruga,  a za njega se natječu s tijelima lokalne uprave da bi realizirali kratkoročne programe sa socijalnim ciljem u kojima je kultura sekundarna. "On sutra može biti vraćen pod okrilje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i ne predstavlja dugoročnu razvojnu mjeru", istaknuli su.

"Zajedno s više od 600 osoba koje su potpisale našu peticiju, stručnim udruženjima koja su nas podržala (Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, Kinoklub Zagreb, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, Hrvatsko dizajnersko društvo, itd.), brojnim umjetnicima i kulturnim radnicima, tražimo povećana i široko dostupna sredstva za redovne djelatnosti u kulturu od kojih će umjetnice i kulturni radnici biti plaćeni za svoj rad! Dosta je rezova!", zaključuju.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Pozivamo vas da se pridružite prosvjedu 4. veljače u 15 sati ispred Ministarstva kulture i poručite - Dosta je rezova!

<
Vezane vijesti