prtscprtscKao što se Velimir Bujanec, Marko Jurič i slični brane od optužbi za govor mržnje slapovima nove mržnje, tako i pitanje poštenog brojanja glasova na izborima pokreće stranka koja je na njima najviše krala i muljala.

Izbori u Hrvatskoj uvijek su bili mjerna jedinica za stravu i užas, pa i kada je sve ostalo odlazilo dođavola – ratovi, privatizacijske pljačke, masovna nezaposlenost...  – tom su vragu rogovi stršili visoko, često i najviše. Kakvih sve opačina tu nije bilo. Krojilo se izborne jedinice tako da se i najveće gradove utopi u najmanja sela kako bi se ojačalo vlastito izborno tijelo, a oslabilo protivničko. Vrbovalo se i potkupljivalo ljude iz protivničkog tabora da bi se pobijedilo nakon izbora ako to već nije išlo na izborima. Čak su glasali i mrtvi ako živi nisu bili dovoljno savjesni da se pojave na biralištima i zaokruže što treba.

Stvari su otišle toliko daleko da se opravdano moglo reći kako na hrvatskim izborima ne biraju birači političare, nego političari biraju birače. Dugo se sumnjalo, što sumnjalo, za to postoje predobri dokazi, da je ovo čudovište koje se otelo racionalnoj kontroli i četvrt stoljeća luta zemljom izum HDZ-a. Ali, onda se, gle, ovih dana iznenada oglasio Tomislav Karamarko i dramatično izjavio da je njegova stranka – pokradena na nedavnim izborima. Čak je precizno iznio i kolika je ta krađa bila, pet do šest saborskih mandata, što, odmah je izračunato, iznosi zastrašujućih oko 70 hiljada glasova.

Prosvjed zbog trodnevnog oduzimanja koncesije televiziji Z1<br>
Prosvjed zbog trodnevnog oduzimanja koncesije televiziji Z1

Sirotom HDZ-u ukralo se, dakle, ne vreće glasačkih listića nego čitave kontejnere, u kojima se, posebno devedesetih, zbilja i pronalazilo odbačene izborne kutije sa zaokruženim listićima. Ali, to nikada nije preraslo u ozbiljnu političku aferu, HDZ je znao naći načina kako da od nečega napravi ništa, kao što je i sada znao napraviti obratno. Karamarkova izjava smjesta je pokrenula Državno izborno povjerenstvo da, unatoč debelo isteklim žalbenim rokovima, podnese prijavu protiv nepoznatog počinitelja državnom povjerenstvu. A smjesta se pokrenula i medijska mašinerija koju se već nekoliko mjeseci podmazivalo i kadrovski pripremalo baš za ovakve prilike.

Tako je hodajući megafon HDZ-a, Tihomir Dujmović, koji je odnedavno instaliran u Slobodnu Dalmaciju, opatrnuo po APIS-u, računalnom centru u kojem se slijevaju, ne i obrađuju, dakle praktički samo "skladište", izborni rezultati. Ali, nema veze, njemu je jako sumnjivo što su ondje navodno zaposleni samo SDP-ovci, što, kao, odmah sugerira da tu nešto miriše na furtim, prevaru. Sasvim mu je izmaklo da tu nešto nije u redu Sirotom HDZ-u ukralo se ne vreće glasačkih listića nego čitave kontejnere, u kojima se, posebno devedesetih, zbilja i pronalazilo odbačene izborne kutije sa zaokruženim listićima. Ali, to nikada nije bilo preraslo u ozbiljnu političku aferu ni s njegovom logikom, a, što je najgore, uspješno je metnuo i svojim gazdama. Jer u vrhu HDZ-a tvrde, i to ne onako usput, to je glavni libreto njihovih promidžbenih koračnica, da je ova stranka dobila sve izbore otkako je vodi Karamarko.

A, vidiš, sve te izbore servisirao je baš taj isti APIS, što znači da ih nijednom nije "ukrao", u suprotnom HDZ ne bi, je li tako Dujmoviću, pobjeđivao. Uostalom, pobijedio i ovaj put, ali jako tanko, što očito nervira i žesti njega i gazde, jer ovako nisu zgrabili vlasti koliko su željeli, nego su pola tuceta ministarsava morali prepustiti drugima. Doduše, zadržali su ono za kulturu, koje kontrolira medije, pa će se, ako megafon bude imao sreće, možda bolje uhljebiti nego što ga se sada uhljebilo. Za svaki slučaj, on je već dao podršku novom ministru kulture Zlatku Hasabegoviću i to, kud će suza nego na oko, na televiziji kojoj je ovih dana nakratko oduzeta koncesije zbog govora mržnje.

Koji su to talenti! Bijesno odbacuju optužbe za ustašoidni govor mržnje,
 a onda održe ulični protest na kojem se tu mržnju može zgrtati 
lopatama. (prtsc)<br> Koji su to talenti! Bijesno odbacuju optužbe za ustašoidni govor mržnje, a onda održe ulični protest na kojem se tu mržnju može zgrtati lopatama. (prtsc)

Naravno, zbog toga su se na ovoj televiziji, koji drukčiji govor i ne poznaje, propeli na stražnje noge. Čak su, kao da to najnormalnije ulazi u opis novinarskog posla, organizirali i ultradesničarske ulične demonstracije, na kojima se dernjalo "Za dom spremni", tjeralo predsjednicu Vijeća za elektronske medije u Srbiju i, kao, kruna, "poklonilo" joj se četničku šajkaču s kokardom. Koji su to talenti! Bijesno odbacuju optužbe za ustašoidni govor mržnje, a onda održe ulični protest na kojem se tu mržnju može zgrtati lopatama. I još se tom protestu priključio i tek ustoličeni potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, valjda zato da netko ne bi slučajno pomislio kako ovo nema veze s novom vlašću.

Ne boj se, Ivek, nitko nije pomislio. Naprotiv, svi su odmah vidjeli ne samo vezu nego i sijamsku bliskost u političkom rukopisu. Kao što se Bujanec, Jurič i slični brane od optužbi za govor mržnje slapovima nove mržnje, tako i pitanje poštenog brojanja glasova na izborima pokreće stranka koja je na njima najviše krala i muljala. Ali, tko te pita. Rusvaj se namjerno stvara, jer su desni mediji očito odlučili da nakon ovih izbora Stvari su otišle toliko daleko da se opravdano moglo reći kako na hrvatskim izborima ne biraju birači političare, nego političari biraju biračezagospodare informativnom scenom, uvjereni da ih je u tome dosad ometala i zaustavljala "nenarodna" lijevoliberalna vlast, a ne višak mahnitog radikalizma, sparen s jednakim manjkom elementarnog profesionalizma.

Isto je s ovim Karamarkovim dizanjem frke oko navodne izborne krađe, čime se zapravo želi reći da HDZ nije podbacio na izborima, iako evidentno jeste, nego samo zahvaljujući "nenarodnim" prethodnicima nije zapojasao onoliko vlasti koliko mu pripada. Zato se konzervativna (kontra)revolucija koju je ova stranka povela prije izbora ni sada neće prekinuti, naprotiv nastavit će se već i zbog unutarstranačkih izbora za nepunih četiri mjeseca. Na njima bi Karamarka mogla sustići ljutnja dijela HDZ-a koji parlamentarne izbore smatra izgubljenim, a ako ne baš to, osjeća se poniženim što stranka prvi put nije dala premijera, dok je velik broj stranačkih prvokategornika morao ustupiti ministarska mjesta polukvalificiranim, ili sasvim nekvalificiranim ljudima iz Mosta.

Foto: Davor Marković, Hina<br>
Foto: Davor Marković, Hina

Eto, zato Karamarko vapi za onih pet-šest zastupničkiH mandata i kada bi mogao platio bi ih suhim zlatom. Ali, jasno, to nije na prodaju i zato će se afere koje to nisu sigurno i dalje redati, čak bi se čovjek mogao kladiti i u formulu toga. Čim jedna padne u zaborav pojavit će se nova, pa kada i ona ostari opet sve ispočetka. Ako bude još nečega što će ispuniti mandat prvog potpredsjednika Vlade Karamarka, bit će to čudo kao da se Velimir Bujanec ispriča zbog ne znaš da li divljačkijeg ili debilnijeg huškanja i iživljavanja nad Mirjanom Rakić.


 

logo_projekt_copy93540.jpg

Ovaj tekst izrađen je u partnerstvu s Osservatorio Balcani e Caucaso  za projekt  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) i sufinanciran sredstvima Europske komisije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da održava gledišta Europske komisije.

<
Vezane vijesti