Premda je sam prosvjed organiziran kao podrška građanima BiH, prosvjednici nisu propustili ukazati na poražavajuću situaciju po radničku klasu u Hrvatskoj, pozvavši građane da ustanu protiv "divljeg kapitalizma u kojem bogati postaju bogatiji a siromašni siromašniji".

Više stotina građana marširalo je centrom Zagreba u znak podrške prosvjednicima u Bosni i Hercegovini, uz pratnju impresivnog broja uniformiranih i "zakamufliranih" predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova. "Ne ratu među narodima, ne miru među klasama!", "Zauzmi, obrani, proizvodi!", "Milanoviću, odlazi", "Jedna radnička klasa, jedna zajednička borba"...samo su neke od parola koje su građani nosili u prosvjednoj povorci.

"Okupili smo se da bi podržali borbu radnog naroda Bosne i Hercegovine protiv pljačke javnih dobara i brutalne kapitalističke destrukcije, koja je glavni uzrok svih problema. Borba radnika u BiH je i naša borba", poručio je jedan od prosvjednika na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Mario Iveković iz Novog sindikata također je pružio podršku "obespravljenim radnicima Tuzle, Sarajeva i ostalih gradova u kojima se zadnjih dana vodi borba za temeljna ljudska prava koja smo u Hrvatskoj i drugim zemljama izgubili tijekom posljednjih 20 godina".

"Ovo je podrška raji u BiH, a nadamo se da će njihov primjer slijediti radnici u Hrvatskoj. Svakako ne bi žalili da nas politička elita napusti kao što se desilo u BiH zbog prosvjeda", kazao je Iveković, uz poruku: "Proleteri svih zemalja, ujedinite se".

Premda je sam prosvjed organiziran kao podrška građanima BiH koji se ovih dana na ulicama bore za svoja prava, prosvjednici nisu propustili ukazati na poražavajuću situaciju po radničku klasu u Hrvatskoj, pozvavši građane da ustanu protiv "divljeg kapitalizma u kojem bogati postaju bogatiji, a siromašni siromašniji".

"Nezaposlenost raste, a prava zaposlenih se stalno smanjuju. Predložene izmjene Zakona o radu samo učvršćuju namjere elita da od radnika stvore slabo plaćenu i lako potrošnu robu", poručili su hrvatskim građanima organizatori na letcima, uz poruku kako žele "pravedno društvo za sve ljude, a ne društvo po mjeri političko-tajkunske oligarhije".

Nemala prosvjedna povorka otišla je i pred vrata Državnog odvjetništva, gdje su građani optužili instituciju pod rukovodstvom Mladena Bajića, s posebnim naglaskom na potonjeg, da nečinjenjem i aktivnim suučesništvom štite kriminalce i političku oligarhiju. "Hapsite lopove!", "Svi na ulice!", "Dolje vlade, dolje banke!", orilo se centrom Zagreba.

"Skup je organiziran u znak solidarnosti s narodom BiH, a ne sa Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima. Solidariziramo se s marginaliziranim, obespravljenim i poniženim građanima koji su se napokon probudili protiv stanja za kojeg je odgovorna politička elita. Problemi su došli do grla, do te razine da ih više ne mogu trpiti, što će reći da su klasna pitanja konačno postala važnija od etničkih rješenja koja su im nudili političari zadnja dva desetljeća", poručio je Hrvoje Jurić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta na Trgu žrtava fašizma, dodajući kako su mainstream mediji u BiH, Hrvatskoj i drugim zemljama, zajedno s političarima, ovih dana upregnuli veliki trud kako bi pokušali instrumentalizirati i manipulirati prosvjedima i krivotvoriti razloge građanskog bunta u susjednoj zemlji.

"Nemojte se dati zavarati. Možda situacija u Hrvatskoj ne izgleda tako loše kao u BiH, ali sistemski problemi su isti. I mi živimo u lažnoj demokraciji i divljem kapitalizmu. Sve su to razlozi da narod u Hrvatskoj upre poglede u događaje koji se odvijaju u BiH, a ne da stalno gleda prema Bruxellesu i Europskoj uniji. U BiH se nalaze uzori za sve ponižene građane ove zemlje. Jedan je neprijatelj, jedan je svijet i jedna je borba", rekao je Jurić.

Cjelokupni prosvjed protekao je u miru i bez incidenata, sve do razilaženja građana: policija je u tom trenutku privela dvije osobe, uz glasne povike i negodovanje preostalih prosvjednika. "Štitite kriminalce a uhićujete nevine građane. Sram vas bilo!", uzvikivali su prosvjednici pored policijskog automobila na kojem su oklopljeni pripadnici MUP-a temeljito pretraživali jednu od privedenih građanki, koja je na koncu završila u policijskoj postaji. Razlog privođenja policajci su odbili otkriti.

Ključne riječi: zagreb, prosvjedi u BiH
<
Vezane vijesti