Foto: Osvaldo Gago/W.C.Foto: Osvaldo Gago/W.C.Tijekom vikenda u Barceloni je došlo do sukoba između policije i prosvjednika koji se bune protiv mjera štednje, dok su Madrid prošli tjedan zahvatili neredi kakvi nisu viđeni od izbijanja krize

U više španjolskih gradova izbili su zadnjih nekoliko dana sukobi između prosvjednika i policije, uslijed sve većih prosvjeda protiv rigoroznih mjera štednje. Oko četiri tisuće građana sinoć je marširalo centrom Barcelone u prosvjedu pod nazivom Neposluh 2014., a do nereda je došlo nakon što je policija pokušala spriječiti njihov dolazak na trg Cataluna. Tijekom sukoba s policijom zapaljeno je više kontejnera i razbijena su stakla na nekoliko banaka i financijskih institucija. "Kroz neposluh se bunimo protiv sistema koji nas uvlači u bezdan i zalažemo za sustav koji poštuje građane", poručio je za RT jedan od prosvjednika, držeći u ruci zastavu anarhističke skupine koja djeluje u Španjolskoj.

Osim zbog mjera štednje, prosvjednici su se pobunili protiv više zakona koji su doneseni u zadnje vrijeme u Španjolskoj, a koji prema mišljenju prosvjednika narušavaju njihova građanska prava. Među ostalim je riječ o zakonima koji će ograničiti pravo na prosvjed, kao i amandmanu koji bi ograničio pobačaj samo u slučajevima silovanja ili ugroženog majčinog zdravlja.

Prosvjedi su tijekom vikenda zahvatili i Madrid, gdje su građani tražili ukidanje monarhističkog dijela političkog uređenja zemlje, dok je tijekom prošlog tjedna došlo do žestokih sukoba tijekom prosvjeda nazvanog Marš za dostojanstvo. Prema podacima El Munda, policija je uhitila 29 prosvjednika, 101 osoba je ozlijeđeno, uključujući 67 policajaca.

Prosvjednici su rekli RT-u kako španjolska vlada pokušava gurnuti ovu zemlju u Francovu eru sa svojim reakcionarnim reformama. "Oni se žele vratiti u eru Francisca Franca i zabraniti radničkoj klasi da na ulicama govori o ključnim problemima ovog društva. Mi to nećemo dopustiti i vlada je toga itekako svjesna", poručio je tijekom prošlotjednih prosvjeda jedan od organizatora, dodajući kako će prosvjedni pokret promijeniti Španjolsku "od dna do vrha".

Ključne riječi: Španjolska
<
Vezane vijesti