Prosvjed pirotehničara u svibnju u Zagrebu, foto: L.R.Prosvjed pirotehničara u svibnju u Zagrebu, foto: L.R.''Smatramo da za ovu vrstu posla zaslužujemo veće plaće. Osim što je naš posao povećanog rizika jer sve detekcije obavljamo ručno, a ne strojevima, moraju se ubrojiti i ostali uvjeti rada - visoka temperatura, vlaga, neprirodan položaj tijela. Također, želimo da se razminiranje makne s tržišta kako bi se posao obavio što sigurnije i kvalitetnije'', kaže Davor Iveković o razlozima zašto je 30-ak pirotehničara Mungosa stupilo u štrajk.

Nakon višemjesečnih pregovora i prosvjeda ispred zgrade uprave, pirotehničari tvrtke Mungos razminiranje od danas su u štrajku. Rezultat je to neuspješnih višemjesečnih pregovora s upravom koja nema razumijevanja za težak položaj vlastitih radnika koji svakodnevno riskiraju živote ulazeći u polja smrti.

Štrajk organizira Novi sindikat, a u njemu sudjeluje 30-ak pirotehničara Mungosa.

''Temeljni štrajkaški zahtjev jest plaća od 15 000 kuna bruto, plus minuli radni staž od 0,5 posto. U štrajku smo do ispunjenja ovih zahtjeva, ili dok štrajkaški odbor ne odluči prekinuti štrajk'', rekla je Katarina Perković, pravna savjetnica Novog sindikata.

Temeljni zahtjevi pirotehničara Mungosa proizlaze iz borbe oko kolektivnog ugovora koja se proteže od ožujka prošle godine.

Osnovni zahtjevi pirotehničara Mungosa proizlaze iz borbe oko kolektivnog ugovora koja se proteže od ožujka prošle godine.

''Već godinama nemamo kolektivni ugovor, jedina smo državna tvrtka koja ga nema. Pregovori oko kolektivnog ugovora traju od ožujka 2015., na mirenju se nismo mogli dogovoriti, te smo krenuli u štrajk. Nalazit ćemo se kraj radilišta u Okučanima, otkuda ćemo ići pred zgradu uprave u Sisak. Ostalih 15-ak radnika nije u štrajku, njihov Sindikat humanitarnog razminiranja je odlučio pričekati do rujna'', rekao nam je Davor Iveković, sindikalni povjerenik i član štrajkaškog odbora.

Tvrtka Mungos razminiranje nalazi se pod Hrvatskim centrom za razminiranje (HCR) koji mu putem izravne pogodbe osigurava poslove po prosječnoj cijeni kvadrata koja se radi tržišne utakmice sve više srozava. Osim rizične prirode samog posla, pirotehničari rade i u teškim terenskim uvjetima.

''Smatramo da za ovu vrstu posla zaslužujemo veće plaće. Osim što je naš posao povećanog rizika jer sve detekcije obavljamo ručno, a ne strojevima, moraju se ubrojiti i ostali uvjeti rada- visoka temperatura, vlaga, neprirodan položaj tijela. Osim toga, radnici su izloženi pritisku uprave oko kvadrature i rokova, često nas se ucjenjuje- ako se nešto ne obavi na vrijeme, neće biti plaće. Smatramo da u HCR-u novca ima, ove godine je iz državnog proračuna osigurano dosta novca, plus novac iz EU fondova. Također, želimo da se razminiranje makne s tržišta kako bi se posao obavio što sigurnije i kvalitetnije'', smatra Iveković.

Štrajkaški odbor danas je održao sastanak s novim predsjednikom uprave, ali čini se da su njemu ruke vezane.

D. Iveković: "Za razminiravanje su ostali najteži i najzahtjevniji tereni, čista minska polja. Ti tereni su se dosad odbijali odrađivati jer nisu bili financijski isplativi."

''Danas smo održali sastanak s novim predsjednikom uprave Damirom Magdićem, ali on nijednu odluku ne može donijeti bez odobrenja ravnatelja HCR-a Dražena Jakopeca, tako da nismo dogovorili ništa'', kaže Iveković.

Pokušali smo kontaktirati ravnatelja Jakopeca, ali predstojnica njegova ureda Tajana Čičak nam je rekla da je ravnatelj danas nedostupan medijima radi bitnih sastanaka u Zagrebu, te da HCR nema nikakvu službenu izjavu.

Republika Hrvatska ima službeni nacionalni plan kojim bi se do 2019. godine zemlja trebala u potpunosti očistiti od mina. S obzirom da treba očistiti još 476.60 četvornih kilometara na kojima se po procjenama HCR-a nalazi više od 46 000 mina, a da se pritom pirotehničare potplaćuje zbog čega stupaju u štrajkove i prosvjede, zadani vremenski rok svakim se danom čini sve dalji.

''Takav plan je danas nerealan. Treba napomenuti da su ostali najteži i najzahtjevniji tereni, čista minska polja. Ti tereni su se dosad odbijali odrađivati jer nisu bili financijski isplativi'', kaže Iveković.

Republika Hrvatska tako nastavlja pokazivati nemar prema vlastitim pirotehničarima i građanima na način da, u duhu neoliberalizma, profit i tržišno natjecanje postavlja ispred općih društvenih potreba. Umjesto da razminiranje proglasi državnim interesom, ukloni ga s tržišta, razvije strateški plan, te sama odredi cijenu kvadrata, Hrvatska je minska polja prepustila dražbi koja vodi utrci prema dolje.

<
Vezane vijesti