Foto: moteltrogir.tumblr.comFoto: moteltrogir.tumblr.comDruštvo konzervatora Hrvatske oglasilo se povodom namjere izgradnje u blizini zaštićene povijesne jezgre Trogira i zatražilo da se urbanistički plan povuče te da se smisli bolje rješenje za uređenje park-šume Soline.

"Svjedoci smo upravo nevjerojatnog događaja da se park-šuma Soline u neposrednoj blizini Trogira, bisera naše kulturne baštine, urbanističkim planom namjerava izgraditi i tako ugroziti zaštita UNESCO-a koju uživa Grad Trogir", poručuju iz Društva konzervatora Hrvatske.

Navode kako se konzervatorska struka trudi upisati na popis zaštićene svjetske baštine što veći broj spomenika kulture u Hrvatskoj kako bi cijelo društvo imalo koristi, dok izgleda da se neki trude izazvati upravo suprotne procese.

Zbog navedenog slučaja park-šume Soline i Urbanističkog plana uređenja, kojim se taj dio pretvara u stambeno-poslovnu zonu, iz Društva se pitaju postoji li u Hrvatskoj uopće smišljena politika urbanističkog planiranja.

"Pitanje je također što je strateško u investiciji obične stambene izgradnje koja svojim položajem i gabaritima konkurira svjetski prepoznatoj povijesnoj jezgri Trogira", navode iz Društva te dodaju kako će nas učestali udarci na najvrjednije spomenike kulture u ime gospodarskog napretka pod svaku cijenu ostaviti i bez onog što još uvijek možemo pokazati kao dio zapadne civilizacije i mediteranskog kulturnog kruga.

"Tražimo da se urbanistički plan povuče i bolje promisli o načinu uređenja park-šume Soline uvažavajući njen odnos prema povijesnoj jezgri Trogira. U suprotnom na plan, koji se pokušava ozakoniti bez suglasnosti nadležnog Konzervatorskog odjela, treba reagirati urbanistička inspekcija", zaključuju iz Društva konzervatora Hrvatske.

Ključne riječi: UNESCO, konzervatori, Trogir
<
Vezane vijesti