Foto: FacebookFoto: FacebookDan oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije u Drugome svjetskom ratu obilježen je danas polaganjem vijenaca u Perivoju kralja Tomislava. Vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, antifašističkih udruga, osječke Židovske općine, Vijeća srpske nacionalne manjine i gradske organizacije SDP-a.

Predsjednik Županijske skupštine Antun Kapraljević ocijenio je da se danas u istu ravan stavljaju fašizam i antifašizam te kako treba znati da život nije počeo 1990. godine, kao što nas neki danas pokušavaju uvjeravati. Poručio je i da mijenjanje povijesti nije dopustivo.

Vrkić: "Hrvati ne mogu imati iluzija o fašizmu, NDH i počinjenim zločinima"Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić upozorio je kako se mora raditi na uređenom vrijednosnom sustavu, po kojem se može prepoznavati što je dobro, a što je loše, kako bi se povijest mogla tumačiti na pravi način. Ocijenio je kako Hrvati ne mogu imati iluzija o fašizmu, NDH i počinjenim zločinima, ali da uz pozitivno određenje antifašizma, antifašisti moraju biti spremni razgovarati i o žrtvama komunističkog sustava.

"Ponekad imam dojam da teške riječi u politici najviše odgovaraju političarima, jer time prikrivaju svoju nesposobnost da vode ovaj narod u budućnost, u slobodnom građanskom društvu. Ako je prošlost glavna tema u sadašnjosti, onda nemamo mogućnosti očekivati dobru budućnost", poručio je Vrkić.

Ključne riječi: antifašizam, Osijek
<
Vezane vijesti