<span style="line-height: 17.1429px;">Foto: europeandaily.com</span>Foto: europeandaily.comEuropska unija mora uspostaviti novu granicu na sjeveru Grčke jer sporazum s Turskom neće biti dovoljan da zaustavi stotine tisuća izbjeglica od dolaska u Europu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za mađarski radio.

Viktor Orban je u Mađarskoj dobio potporu za svoju oštru politiku prema izbjeglicama, a njegova vlada podigla je željeznu ogradu na svojoj južnoj granici kako bi spriječila ulazak izbjeglica i tražitelja azila koji bježe od rata i siromaštva s Bliskog istoka i iz Azije. Podizanje žičane barijere izazvalo je kritike partnera iz Europske unije, no nekoliko zemalja poput Slovenije i Austrije od tada je i samo podignulo slične barijere. Drugi su pak uspostavili kontrolu unutar granično slobodne šengenske zone "kako bi se nosili s priljevom izbjeglica".

Orban je kazao da se Njemačka, koja je tijekom prošle godine primila milijun izbjeglica, nedavno okrenula "zdravom razumu" usporivši priljev EU je u listopadu ponudila Turskoj tri milijarde eura pomoći, ublažavanje viznog režima i obnovu pregovora o turskom pridruživanju EU, u zamjenu za pomoć oko zaustavljanja priljeva izbjeglica u Europuizbjeglica. No, po njegovim riječima, ništa drugo neće riješiti problem nego zaustavljanje novih dolazaka.

"Mislim da je sljedeća crta obrane koju trebamo ona na sjevernoj granici Grčke", rekao je Orban u intervjuu za mađarski radio.

Po njegovim riječima, Bugarska, jedan od sjevernih susjeda Grčke, treba biti primljena u šengensku slobodnu zonu, dok Makedoniji treba dati financijsku potporu i drugu pomoć kako bi mogla ojačati svoju obranu. "Mislim da sporazum s Turskom neće biti dovoljan sam po sebi", kazao je Orban.

EU je u listopadu ponudila Turskoj tri milijarde eura pomoći, ublažavanje viznog režima i obnovu pregovora o turskom pridruživanju Uniji, u zamjenu za pomoć oko zaustavljanja priljeva izbjeglica u Europu.

"Odlično je da je Turska obećala uspostavu crte obrane, no mi moramo uspostaviti svoju vlastitu, vlastitim sredstvima, na sjeveru Grčke, kako bi zaustavili, a ne samo usporili migraciju", kazao je mađarski premijer.    

Ključne riječi: izbjeglice, EU, grčka, mađarska
<
Vezane vijesti