Članovi inicijative za spas rijeke Bukovice u Crnoj Gori (Foto: Danijel Lončar)Članovi inicijative za spas rijeke Bukovice u Crnoj Gori (Foto: Danijel Lončar)Premijer Crne Gore Duško Marković prošli je tjedan izjavio kako će vlada započeti pregovore o otkazivanju ugovora za izgradnju nekoliko malih hidroelektrana u četiri općine. Osim Bukovice, prestati će svi radovi na Bistrici, Murinskoj, Đuričkoj, Komarničkoj i Tepačkoj rijeci. "Prekid radova na razvoju malih hidroelektrana u Crnoj Gori iznimno je važna odluka i nadamo se da će se proširiti na ostale slučajeve izgradnje mHE, ne samo u Crnoj Gori, nego i cijeloj regiji. Takvi projekti imaju razoran utjecaj na prirodu, ali i lokalne zajednice", poručuju iz WWF Adria.

Postupna promjena stava vlade o štetnosti malih hidroelektrana rezultat je višegodišnje borbe lokalnih inicijativa za spas rijeka, te nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koje su im u tome pružale potporu.Iako je odluka vlade Crne Gore veliki korak naprijed, važno je da što prije zaustave poticaje za male hidroelektrane i time pošalju poruku drugim zemljama o svojoj predanosti zaštiti rijeka – najvrjednijeg nacionalnog blaga – i povedu regiju u održivu budućnost gdje rijeke još uvijek slobodno teku

Premijer Crne Gore Duško Marković 17. listopada je izjavio kako će vlada započeti pregovore o otkazivanju ugovora za izgradnju nekoliko malih hidroelektrana u četiri općine. Prema službenoj izjavi, osim Bukovice, prestati će svi radovi na Bistrici, Murinskoj, Đuričkoj, Komarničkoj i Tepačkoj rijeci.

Kako je Marković pojasnio, iako se u početku mislilo da su male hidroelektrane prilika za razvoj Crne Gore, sad je postalo jasno da "bi taj razvoj promašio svoj cilj, a to je unaprjeđenje kvalitete života i razvoj lokalnih zajednica koji ne može teći odvojeno od očuvanja jedinstvene prirode i zdravog okoliša na tim lokalitetima."

"Kada je riječ o evaluaciji službenih stavova o malim hidroelektranama, crnogorska je vlada, u usporedbi sa susjednim zemljama, napravila najveće iskorake. Odluka o otkazivanju ugovora o koncesiji za nekoliko projekata potvrđuje kako je Crna Gora na putu da postane predvodnik među zemljama regije kada je riječ o zaštiti rijeka i rješavanju problema malih hidroelektrana. Stoga je iznimno važno da crnogorska vlada proširi ovu odluku na sve rijeke koje su ugrožene izgradnjom malih hidroelektrana te zaštiti ljudska prava svih, tim razvojem pogođenih, lokalnih zajednica", izjavila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

I dok se ova odluka vlade odnosi na svega nekoliko projekata (u odnosu na više od 2.500 planiranih hidroelektrana diljem regije), WWF i lokalni partneri ustrajni su u svom stavu da hidroenergija nije zeleni izvor energije te će nastaviti svoj rad na zaustavljanju izgradnje malih hidroelektrana u jugoistočnoj Europi.

Iako je odluka vlade Crne Gore veliki korak naprijed, važno je da što prije zaustave poticaje za male hidroelektrane i time pošalju poruku drugim zemljama o svojoj predanosti zaštiti rijeka – najvrjednijeg nacionalnog blaga – i povedu regiju u održivu budućnost gdje rijeke još uvijek slobodno teku.

<
Vezane vijesti