Unatoč svjetonazorskom neslaganju s inicijativom "U ime obitelji", GONG se protivi prijedlogu odluke Odbor za Ustav kojom se otvara put za ignoriranje obvezatnosti rezultata referenduma

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložio je jučer Saboru izglasavanje Odluke koja otvara put za ignoriranje obvezatnosti rezultata referenduma kojeg je pokrenula inicijativa U ime obitelji. Unatoč svjetonazorskom neslaganju s namjerama referendumske inicijative, GONG se protivi postupku Odbor za Ustav jer, kako ističu, on predstavlja grubo kršenje ustavnopravnog poretka.

Dragan Zelić: Ukoliko se ta odluku usvoji sutra ne plenarnoj sjednici Sabora, otvorit će prostor za potencijalnu ustavnu krizu. To sa sobom nosi nepoštivanje Ustava od strane parlamenta i moguće nepriznavanje volje glasača na referendumu

"Ukoliko se ta odluku usvoji sutra ne plenarnoj sjednici Sabora, otvorit će prostor za potencijalnu ustavnu krizu. To sa sobom nosi nepoštivanje Ustava od strane parlamenta i moguće nepriznavanje volje glasača na referendumu. Naime, u prijedlogu odluke stvoren je dobar temelj da Sabor izigra volju glasača ukoliko se na referendumu većina izjasni za promjene Ustava. Svi ustavnopravni stručnjaci u zemlji kažu da je odluka donesena na referendumu obvezujuća i da ona ima automatski ustavnu snagu. Prema tome, Sabor u takvoj situaciji nema razloga za izražavanjem političke volje, već može samo tehnički inkorporirati te odredbe u Ustav", objasnio je Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

"Apeliramo na saborske zastupnike da sutra ne glasaju za prijedlog ovakve odluke o raspisivanju referenduma. Također ih podsjećamo na njihovu prisegu koju su položili stupanjem na zastupničku dužnost kada su se obvezali svoju dužnost obnašati savjesno i odgovorno, a  u radu se držati Ustava i zakona i poštivati pravni poredak. Također, očekujemo da se referendumsko pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Time bi Hrvatski sabor pokazao da mu je stalo do jačanja parlamentarizma i njegove uloge u političkom sustavu. Međutim, ukoliko se ne dogodi da Sabor ojača svoju poziciju, tražimo od Vlade da ponovno preispita ovu nedovoljno mudru odluku", istaknuo je Zelić.

Jurica Malčić, član Vijeća GONG-a, bivši ustavni sudac i bivši pučki pravobranitelj, pojasnio je značenje odluke Odbora za Ustav. "Ukoliko Sabor sutra prihvati odluku, to znači da je odustao od svog prava da preispituje sadržaj referendumskog pitanja sa stajališta Ustava. Moj stav je da se o navedenom pitanju ne bi trebalo raspisati referendum jer se ono tiče temeljnih ljudskih prava i zadire u načelo sekularne države", rekao je Malčić i naglasio da je pitanje protivno članku 3 Ustava kojim je među ostalim propisano da su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, poštivanje prava čovjeka najviše vrednote ustavnog poretka RH i temelj za tumačenje Ustava.

Jurica Malčić: Moj stav je da se o navedenom pitanju ne bi trebalo raspisati referendum jer se ono tiče temeljnih ljudskih prava i zadire u načelo sekularne države

Zelić je istaknuo da se GONG svjetonazorski ne slaže s inicijativom U ime obitelji. "Iako se GONG zalaže za samoorganiziranje građana, svaka inicijativa mora biti transparentna i javnosti pokazati račune te je upoznati sa strukturom upravljanja inicijativom", rekao je.

Na pitanje novinara kako komentira današnju izjavu Peđe Grbina, predsjednika Odbora za Ustav, da bez obzira na rezultat referenduma Sabor ima pravo na konačnu odluku, Zelić je odgovorio: "Žalosti me takva izjava i općenito pogled vladajućih prema ulozi građana u društvu. Mislili smo da će ova vlast imati nešto drugačiji pogled na ulogu građana u političkim procesima. Uostalom, već u prvom članku Ustava stoji da narod ostvaruje svoju vlast izborom svojih predstavnika, ali i neposrednim odlučivanjem. Isto tako u Ustavu stoji da građani mogu pokrenuti postupak za raspisivanje referenduma o promjeni temeljnog dokumenta te je, ukoliko se prikupi dovoljan broj potpisa, ta odluka obvezujuća." Izvršni direktor GONG-a je podsjetio i da je nužno da vlast što prije uredi zakonski okvir koji se općenito tiče raspisivanja referenduma.

Ključne riječi: referendum, U ime obitelji
<
Vezane vijesti