Foto: hrt-prtscFoto: hrt-prtscNišta od referenduma - Markić i istomišljenike "narod" nije izabrao za svoje predvodnike.

Lovro hvaljen Isus i Marija Kuščević definitivno si je zakapario apartman na devetoj razini Sotoninog carstva kad je sa zadnje vladine sjednice izvijestio općinstvo da ni jedna od dviju građanskih inicijativa, konzervativnih skupina - "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje" - nije prikupila pravovaljanih, za referendum neophodnih 10 posto ili 374.740 potpisa od ukupnog broja birača u RH.

Budući da je tako, a jest, neće biti ništa od referenduma za deratifikaciju Istanbulske konvencije eda bi katolički Adami mogli i ubuduće ubijati Boga u svojim griješnim od rođenja Evama. Jer, što reče bogobojazno-redikulozna ministrica Nada Murganić, "to je tako u braku". Pa, zašto ne bi izvan braka moglo i gore?Inicijative će, ustvrdila je Markić, "tražiti uvid u sve potpise; daljnje korake ćemo vidjeti". Sasvim je predvidljivo da će rezultat biti po onoj - mali ptič, veliki krič. Kako bi - u protivnom - veliki ptič Plenković izašao na oči ne samo svojim europskim mecenama nego i manjinskim koalicijskim partnerima koji mu drže stabilnu saborsku većinu te političko-ideološko-vjerski neostrašćenoj javnosti o kojoj ovisi gro izborne potpore?

Smeta Konvencija Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koja je ratificirana u Hrvatskom saboru i 1. listopada stupila na snagu. Na užas Katoličke crkve i tzv. pokreta konzervativne revolucije koji se, sic transit, groze izmišljene tzv. rodne ideologije. Željka Markić je u paničnom strahu da joj Božo Vrećo ne bane u - žensku saunu, WC ili tako neku prostoriju...

Neće biti ništa ni od drugog referenduma, kojim je isti konzervativan kružok poželio pretumbati i Ustav RH i Izborni zakon ne bi li se zabranilo manjinskim Srbima - kolateralno i inim etničkim manjinama u Bijednoj Našoj - odlučivati o sastavu vlade i proračunu RH, smanjio broj saborskih zastupnika na 100-120, Srbima ukinulo dva zastupnika kako bi manjinci ukupno imali šest mjesta, snizio izborni prag za ulazak u parlament s pet na četiri posto, uvela tri preferencijalna glasa, prekrojile sve izborne jedinice te uvelo dopisno i elektroničko glasanje.

Svakom je s dva zrna soli u glavi unaprijed bilo jasno tko - dovoljno je prepoznati likove na čelu kolone "u ime naroda" (naroda!? - sic transit) - i zašto gura politički i demokratski neprirodnu muljažu, kojoj vlada Andreja Plenkovića htjela, ne htjela mora reći no pasaran! I rekla je. Da nije imala argument nedovoljnog broja potpisa na peticijama i navodno niz protuzakonitih muljaža i kažnjivih podvala - HNS je kazneno prijavio DORH-u inicijative "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje" - morala bi smisliti nešto drugo, a zakonito.

Ne zato da se u prvi red pri državnim financijsko-političkim jaslama, dakle na vlast, ne proguraju Željka Markić, Kristina Pavlović i brat joj Ladislav Ilčić, Natalija Kanački, politički začinjavac Željko Sačić, kolovođe vigilarista, tzv. pro life hodača, mrzitelja duginih boja, mrmljača očenaša i zdravomarijâ pred bolničkim ginekologijama, razni Zekanovići, Hasanbegovići, Esih i takvi.

Koja se galerija likova u reprezentativnom izdanju pokazala neki dan na protuvladinom "mitingu istine" ili "događanju naroda" u Vukovaru, a prije toga na slavonskom vjenčanju medijskog gurua radikalne desnice Velimira Bujanca. Neki eksponenti te referendumske skupine, kojoj je raison d'être pozivati se na hrvatski narod, a taj ih redovito zaobilazi na biralištima, primirišali su vlast samo kao mali od kužine na HDZ-ovim listama. Bez HDZ-ove (sa)milosti, nema ih izvan politikantske margine.Neće biti ništa ni od drugog referenduma, kojim je isti konzervativan kružok poželio pretumbati i Ustav RH i Izborni zakon ne bi li se zabranilo manjinskim Srbima - kolateralno i inim etničkim manjinama u Bijednoj Našoj - odlučivati o sastavu vlade i proračunu RH

Zato i žele mijenjati propise izigravanjem demokracije, muljanjem kako im je samo do toga da narod neposrednom demokracijom, referendumom odlučuje o sebi. A narod ih neće, pa neće. Svi njihovi fanovi stanu, takorekuć, u desetak autobusa - zajedno s katoličkim klerom, uvodničarom Glasa Koncila vlč. Ivanom Miklenićem, voditeljem i desetak uvijek istih gostiju lokalnotelevizijskog agitpropa "Bujice", koji tvrdoglavo homilijaju/bruse jezike u korist radikalnodesničarske štete.

"Najrazvikanije" političke opcije s tih pozicija - Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih i Hrast Ladislava Ilčića, osnivačice Željke Markić - ne prelaze izbornu potporu tri, odnosno dva posto birača (CRO Demoskop, rejting početkom listopada), a ostalih s radikalne desnice uopće nema na vidiku. Duboko su ispod rejtinških jedan posto.

To ukupno sugerira ohrabrujuću spoznaju ne samo o tomu kako desnica izvan HDZ-a nema ozbiljno uporište među građanima RH nego i to kako sinergija s Katoličkom crkvom te dijelom tzv. braniteljskih/stradalničkih udruga, iza čijih militantnih kolovođa ne stoji respektabilan broj istomišljenika, također nema većine ni hrvatskog, kamoli manjinskih naroda. Prema tome, mali ptič, veliki krič...

Prema riječima ministra uprave, poznatog najviše po tomu da u svjetovnom prostoru pozdravlja s "hvaljen Isus i Marija" - valjda ima kompleks nerealiziranog svećenika? - građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" predala je 390.916 potpisa peticije za referendum, a dvostrukom su ekspertnom provjerom utvrđena 345.942 ispravna i 44.974 neispravna potpisa.Hrvatska je u tom smislu potpisnica svih važnih međunarodnih deklaracija, ugovora i sporazuma, i to nikakve skupine ili pojedinci ne mogu - bez ozbiljnih poljedica za državu i građane - mijenjati ni referendumima

Inicijativa "Narod odlučuje" predala je 412.325 potpisa za referendum o poništenju ratifikcije Konvencije Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te 407.835 potpisa za drugi, referendum o izmjeni Ustava RH i Izbornog zakona. U prvom setu potpisa je utvrđeno 371.450 ispravnih i 40.875 neispravnih; u drugom 367.169 ispravnih i 40.666 neispravnih potpisa.

Time su sva tri referendumska pitanja, što ih je sastavljao navodno Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak, potonula duboko u mulj interesa i mainstream politike i najšire društvene javnosti. Gdje im je i mjesto. Naravno da su inicijatori referenduma, osokoljeni prođom 2013. godine akcije o ustavnoj definiciji braka (O = M + Ž) udruge U ime obitelji Željke Markić, a sada teško razočarani referendumskim krahom novog pokušaja prekrajanja ionako trknute državne zbilje, smjesta skočili na zadnje noge te zaprijetili "svim sredstvima radi obrane teško narušene/ugrožene demokracije".

Koja su to sredstva, nije precizirano. Može se tek naslutiti iz dviju indikativnih prijetnji ovih dana, što su ih saborski zastupnici Bruna Esih (u parlamentu) i Hvoje Zekanović (u Vukovaru) uputili premijeru Andreju Plenkoviću. Ona se sjetila noževa u leđa i pada u blato, padobranom, a on smjenom nenarodne vlasti, uskoro. Oboje su zapasali plaću najmanje trostrukog prosjeka u zemlji, zahvaljujući tomu što ih je Plenković stavio na HDZ-ovu izbornu listu. Da nije, danas nitko za njih ne bi ni znao.Svetinje u koje se ne smije dirati i kao takve ne smiju biti nikakva tema za referendumsko propitivanje. Ma što o tomu držala Željka Markić i istomišljenici, koji silom žele biti ključnim dijelom vlasti iako za to nemaju kvalitetne predispozicije. Tim više, jer ih nikakav "hrvatski narod" nije izabrao za svoje političke predvodnike/odvjetnike. Taj akreditiv moraju steći na izborima

"Zadužit ćemo ministra uprave da građanskim inicijativama i svima drugim omogući kontrolu i uvid u sve potpise koji su proglašeni neispravnim, odnosno nevažećim, da uz punu transparentnost svi zainteresirani vide o čemu je riječ", kazao je premijer na vladinoj sjednici. Ministar Kuščević je prije sjednice ustvrdio novinarima kako "vlada podržava referendum kao demokratski oblik izjašnjavanja volje građana; nikomu se to ne zamjera, ali se organizatorima zamjeraju nepravilnosti koje su radili. Tko izgubi, ima se pravo ljutiti". Direktor APIS-a Saša Bilić, agencije specijalizirane i za provjeru potpisa, izvijestio je u HTV-ovom središnjem Dnevniku da je šezdesetak djelatnika u dvadesetak dana provjerilo svaki od 1,2 milijuna potpisa za referendume.

"Potpisi su se provjeravali identičnim postupkom kako se radi pri izbornom procesu", tvrdi Bilić. "Korištena je aplikacija koja je dio informacijskog sustava DIP-a. APIS je imao uvid u registar birača te registar OIB-a. APIS je isporučio Povjerenstvu važeće potpise, a to su oni kod kojih je OIB odgovarao imenu i prezimenu i koji su bili potpisani. Sve ostalo je bilo nevažeće. Za jedan od referenduma bila je potpisana šestomjesečna beba. Jamčim da je svaki potpis provjeren, da su isporučeni rezultati vjerodostojni/točni te da je cijeli postupak rađen pod svim mogućim sigurnosnim uvjetima i uz poštivanje odredbi o zaštiti osobnih podataka."

Lovro Kuščević je na konferenciji za novinare precizirao da je inicijativa "Istina o Istanbulskoj" predala 11,5 posto nevažećih potpisa za raspisivanje referenduma, a "Narod odlučuje" 9,9 posto. U odnosu na sva tri referendumska pitanja, građanske su inicijative predale više od 40.000 nevažećih potpisa, što upućuje na sumnju da se muljalo i pokušalo prevariti državu za više desetaka milijuna kuna, a to podliježe kaznenoj odgovornosti. Samo jedan referendum nije jeftiniji od pedesetak milijuna kuna, što bi svi porezni obveznici morali platiti iz svog džepa. Dakako da su sada na potezu policija i DORH, jer se mora utvrditi čija mati crnu vunu prede.

"Našlo se tu duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, preminulih i malodobnih te potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani, novorođenčadi, cijelih lista popunjenih istim rukopisom...", ilustrirao je Kuščević Izvješće o provjeri broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa i zakonitosti postupka njihovog prikupljanja, što ga je predstavio javnosti.

"Znatan broj potpisanih lista ispunjen je istim rukopisom, čak i potpisan istim rukopisom. Čak su i te liste prihvaćene, ako su imena i prezimena te OIB bili ispravni. Velik broj identično potpisanih listâ jasno upućuje na osnovanu sumnju da su se isti podaci nedopušteno koristili u obje inicijative." One, međutim, tvrde da su prikupile dovoljno vjerodostojnih potpisa i da im Plenkovićeva vlada smješta te će tražiti punu provjeru potpisa proglašenih nevažećim. Kako će se to i kada obaviti, vrag će znati, no dade se pretpostaviti da je to unaprijed - mission impossible.Prema riječima ministra uprave, poznatog najviše po tomu da u svjetovnom prostoru pozdravlja s "hvaljen Isus i Marija" - valjda ima kompleks nerealiziranog svećenika? - građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" predala je 390.916 potpisa peticije za referendum, a dvostrukom su ekspertnom provjerom utvrđena 345.942 ispravna i 44.974 neispravna potpisa

Predsjednik rudimenata HNS-a Ivan Vrdoljak je potpisao stranačku prijavu DORH-u protiv organizatora tih dviju građanskih inicijativa kako bi se "utvrdila kaznena odgovornost i sankcionirali svi koji su sudjelovali u unošenju OIB-a preminulih osoba i stranih državljana te onih koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku".

SDP-ov Peđa Grbin, potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, drži pozitivnim što je odbacivanjem referendumskih inicijativa riješen akutni problem. "Sada je vrijeme da se mirne glave, razmišljajući o posljedicama za Hrvatsku ovakvog referendumskog uređenja, pozabavimo kroničnim problemom, a to je ustavno i zakonsko uređenje referenduma", drži Grbin, što je i Plenkovićevo stajalište. "Izuzetno mi je drago da su hrvatski građani pokazali svijest i nisu prihvatili ove inicijative, nisu prihvatili manipulacije iza kojih stoje 'Istina o Istanbulskoj' i 'Narod odlučuje'."

Napokon je vrijeme - poučeni negativnim iskustvom referenduma o ustavnoj definiciji braka i dvjema upravo propalim inicijativama - za ustavno i zakonski urediti koja se pitanja (ne) mogu rješavati referendumom te precizirati pravila takvog izjašnjavanja građana. Od minimalne izlaznosti da bi referendum bio pravovaljan do definiranja referendumska (broj potpisa za inicijativu, mjesto, vrijeme, način prikupljanja potpisa, osobni podaci, nadzor/promatrači, etc.) kako bi se bilo čije muljanje spriječilo ili makar svelo na najmanju moguću mjeru.

Najveći dio toga sada nije zakonski uređen, pa je moguće da nekom padne na um pokušaj referendumskog smanjivanja stečenih standarda u zaštiti žena od nasilja u/izvan obitelji, diskriminacija/šikaniranje manjina, etc. Navodno su već poodmakle pripreme istih referendumskih predatora za zabranu pobočaja i svakovrsno šikaniranje žena glede i u svezi njihove slobode odlučivanja o vlastitom tijelu i spolnom životu. Uključivo pravo roditelja o seksualnom odgoju djece u javnim školama.

Nitko uvjerenim katolkinjama/katolicima ne brani suzdržavati se od spolnih odnosa prije braka, kloniti se kontracepcije i medicinski potpomognute oplodnje, rađati svako začeto biće i kad po izlasku na svjetlo dana nema što jesti, trpjeti fizičko i psihičko maltretiranje u braku/vezi, pa i prakticirati tzv. prirodno planiranje obitelji (sic transit) metodom kažiprst-vagina-čaša bistre vode-frižider, koju duhovni "pastiri" zaprisegnuti na celibat forsiraju mladeži na predbračnim tečajevima - ne srameći se liječnica/ka u auditoriju - ali jest luda i sama pomisao da se takav čak predsrednjovjekovni režim smije u 21. stoljeću ozakoniti za sve građane Bijedne Naše.Napokon je vrijeme - poučeni negativnim iskustvom referenduma o ustavnoj definiciji braka i dvjema upravo propalim inicijativama - za ustavno i zakonski urediti koja se pitanja (ne) mogu rješavati referendumom te precizirati pravila takvog izjašnjavanja građana

Jedna katolička Irska je odustala od te vrsti višestruko štetne vjerske stege, a ovdašnji bi refendumisti cijelu naciju utjerivali u svoj svjetonazorski tor i k tomu etničke manjine, vrijedne sugrađane osakatili za osnovna ljudska prava i slobode: da budu ravnopravni s Hrvatima. Ne bu išlo, kaže Štijef: "Reci, Njofra, što te muči, pa pravac na izbore". Nema druge. Je l' demokracija!? Kažu da nakon "komunističkog mraka" - jest. A narod pametan.

I zašto birači, taj većinski "hrvatski narod" za koje se radikalna tzv. desnica i buljuk referendumista toliko "zalažu", jer su ga HDZ-SDP-ove koalicijske vlade bacile na prosjački štap, ne bi amenovao na izborima projekt personalnog preporoda tzv. Neovisne, Samostalne i Suverene po kojem bi Željka Markić obnašala dužnost predsjednice RH, Robert Podolnjak predsjednika parlamenta, brzinski reinkarniranog endehazijskog imena Hrvatskog državnog sabora, Božo Petrov premijera, a Velimir Bujanec glavnog ravnatelja HRT-a?

Okomito i vodoravno po novoj državnoj križaljci - od ministarstava bogoštovlja, čudoređa, bezodvlačno rata i branitelja, stradalnika i uznika srpskih logora do nešto više od tuceta resorne klasike plus državna poduzeća, agencije i milijun javnih ustanova - komotno bi se dalo rasporediti sve prvoborce, dragovoljce, viđenije i obične prišipetlje, simpatizere-kibice, hlebince... i volontere tzv. konzervativne revolucije. A ima ih, brate, pun kufer. Svaki put kad se mijenja vlast.

Šalu na stranu. Družba što se okupila neki dan na "mitingu istine" u Vukovaru hinjeno plakati samo nad hrvatskim žrtvama Domovinskog rata, preko mrtvih i nestalih očima strijeljajući prvog i ostale stanare Banskih dvora, a ljetos se u širem sastavu našla na Bujančevom vjenčanju - navodno svih tristotinjak koji nešto znače na tzv. radikalnoj desnici te glede i u svezi osvajanja vlasti bez HDZ-a mogu samo čekati Godota - mentalni su i logistički sponzori propalih reforendumskih inicijativa, naslonjenih na politiku, ideologiju i svjetonazor koje ne podržava najmanje 75 posto birača.Jedna katolička Irska je odustala od te vrsti višestruko štetne vjerske stege, a ovdašnji bi refendumisti cijelu naciju utjerivali u svoj svjetonazorski tor i k tomu etničke manjine, vrijedne sugrađane osakatili za osnovna ljudska prava i slobode

Nekoliko je pogrešaka u koracima tih skupina: Hrvatska je međunarodno priznata kao država te primljena u EU, NATO, ine globalne institucije i asocijacije pod ključnim uvjetom: da će biti demokratska i pravna država, primjenjivat će međunarodnu stečevinu o ljudskim pravima i slobodama, nadasve će štititi prava etničkih i inih manjina, rodnu ravnopravnost, prava žena, djece, mladeži i starijih ljudi, osigurati socijalnu pravdu...

Hrvatska je u tom smislu potpisnica svih važnih međunarodnih deklaracija, ugovora i sporazuma, i to nikakve skupine ili pojedinci ne mogu - bez ozbiljnih poljedica za državu i građane - mijenjati ni referendumima. Da nisu propale zato što ih građani nisu željeli, pa nije skupljena kritična masa valjanih potpisa, referendumske inicijative dugoročno politički i socijalno opasnih namjera trebalo bi spriječiti drugim zakonskim sredstvima. Ljudska prava, etnička ravnoprvnost i parlamentarna demokracija iznad su svake druge društvene perspektive.

Svetinje u koje se ne smije dirati i kao takve ne smiju biti nikakva tema za referendumsko propitivanje. Ma što o tomu držala Željka Markić i istomišljenici, koji silom žele biti ključnim dijelom vlasti iako za to nemaju kvalitetne predispozicije. Tim više, jer ih nikakav "hrvatski narod" nije izabrao za svoje političke predvodnike/odvjetnike. Taj akreditiv moraju steći na izborima.

"Građanska inicijativa 'Narod odlučuje' i udruga 'U ime obitelji', koja je dio platforme 'Narod odlučuje', prikupila je dovoljan broj potpisa", reagirala je predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić u razgovoru s novinarkom Sabinom Tandara-Knezović u Dnevniku Nove TV. "To je potvrdio premijer i ministar Kuščević. Ono što oni tvrde jest da nema dovoljan broj valjanih potpisa. Oni tvrde da oko 40.000 ljudi u Hrvatskoj nije znalo napisati svoje ime, prezime, svoj OIB i potpisati se. Mi kažemo da to nije istina i da je činjenica da je ministar spojio dvije referendumske inicijative, sasvim odvojene, u jedno izvješće, pomiješao ih, paralelno govorio o jednoj i drugoj. To pokazuje neozbiljnost, jer mu je vlada dala dva zadatka, da napravi i dvije odluke. S druge strane, on nema zakonske osnove za ovako proizvoljno određivanje koji potpisi su valjani, a koji nisu. Zbog toga je Gražanska inicijativa 'Narod odlučuje' zatražila da se Ustavni sud pozicionira prema tomu."

Markić ne poriče da među predanim potpisima ima i onih malodobne djece, umrlih, stranaca, etc., koji "čine samo 0,2 posto" ukupnog broja, ali ne zna kako su se našli na listama i što su neki volonteri možebitno učinili. Smatra da je to "blaćenje i pokušaj diskreditacije inicijativa", ali "ako se pokaže da je istko išta falsificirao, treba biti kažnjeno gonjen, kao što treba biti kažnjeno gonjen, ako se pokaže da je netko lagao".

Inicijative će, ustvrdila je Markić, "tražiti uvid u sve potpise; daljnje korake ćemo vidjeti". Sasvim je predvidljivo da će rezultat biti po onoj - mali ptič, veliki krič. Kako bi - u protivnom - veliki ptič Plenković izašao na oči ne samo svojim europskim mecenama nego i manjinskim koalicijskim partnerima koji mu drže stabilnu saborsku većinu te političko-ideološko-vjerski neostrašćenoj javnosti o kojoj ovisi gro izborne potpore?

<
Vezane vijesti