hidroe.jpgFinancijski poticaji za male hidroelektrane na Zapadnom Balkanu doprinijeli su neodrživom razvoju sektora i šteti životne sredine. Od subvencija koristi imaju bogati poslovni ljudi koji su bliski vladama ili čak sudjeluju u vlasti, a doprinos proizvodnji električne energije je skroman, otkriva nova studija koju je objavio CEE Bankwatch Network u suradnji sa Centrom za životnu sredinu.

Broj hidroelektrana ispod 10 MW u zemljama Zapadnog Balkana se učetvorostručio sa 108 na najmanje 488 između 2009. i 2018. godine. U BIH je 2018. godine čak 81 posto poticaja namjenjenih obnovljivim izvorima energije išlo malim hidrolektranama.

Ekspanzija malih hidroelektrana je izazvala otpor javnosti širem regije, jer su rijeke i potoci, često u ekološki vrijednim i zaštićenim okruzima preusmjerene u cijevi, ostavljajući korita rijeka često sasvim suhim. Očigledan primjer je rijeka Ugar, koja već godinama unatrag, nakon stavljanja u pogon niza malih hidroelektrana, više liči na neki potok nego na pravu rijeku.

Nestor Ruiz iz Centra za životnu sredinu ističe da je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini okončaju subvencije za male hidroelektrane, i da se pređe na efikasniji i transparentniji sistem pticanja OIE zasnovan na otvorenoj konkurenciji i aukcijama.

"U izvještaju se očigledno vidi da ne idu dobro zajedno ni male hidroelektrane i Fed-in tarife kao sistem poticanja obnovljivih izvora energije (OIE), niti male hidroelektrane i energetska tranzicija. Izvještaj jasno pokazuje neadekvatnost i velike nedostatke koje trenutni sistem poticaja obnovljivih izvora energije ima u kombinaciji sa ovom masovnom ekspanzijom malih hidroelektrana koju doživljavamo na Balkanu, kao i da njihova prava ‘logika’ nije u proizvodnji energije, nego u nečem sasvim drugom", zaključio je Ruiz.

Dodao je kako za zaista malu količinu energije iz nefosilnih izvora dobijamo veliku ekonomsku, socijalnu i ekološku štetu, kao i širom otvorena vrata za korupciju. Tim se Bosna i Hercegovina i njeni građani sve više udaljavaju od demokracije, s jedne strane, i od prave transformacije na čist i održiv energetski sistem s druge strane.

Cijeli izvještaj pročitajte ovdje.

Ključne riječi: Balkan, okoliš, male hidroelektrane
<
Vezane vijesti