Foto: 100% Tempelhofer FeldFoto: 100% Tempelhofer FeldNakon vodoopskrbe i energetske mreže, stanovnici Berlina će i o sudbini zemljišta bivšeg aerodroma odlučivati na referendumu

O sudbini jednog od najstarijih aerodroma u Europi, berlinskog Tempelhofa, odlučivat će građani na referendumu, objavljeno je iz Grada. Debate o sudbini te lokacije traju još otkad je aerodrom zatvoren 2008. godine. U međuvremenu su se tu održavali koncerti i niknuli urbani vrtovi, pa su se, nakon najave niza investitora o gradnji apartmanskih naselja i knjižnice, stanovnici okolnih naselja pobunili. Organizirani u inicijativu 100% Tempelhofer Feld građani koji žele ovdje zadržati zelenu površinu, skupili su više od 185 tisuća važećih potpisa, a 174,117 ili sedam posto berlinskog biračkog tijela bilo je neophodno za raspisivanje referenduma.


Plan investitora

1390906625_tempelhof2-thelocal.jpg 1390906625_tempelhof2-thelocal.jpg

Berlinski senat sada treba raspisati datum referenduma, a u igri je 25. svibnja, dan izbora za Europski parlament. Spajanje s tim izborima povećalo bi izlaznost na referendum što odgovara građanskoj inicijativi jer je za obvezujuću odluku na referendumu neophodna podrška najmanje 25 posto biračkog tijela. 

Tako je na referendumu o rekomunalizaciji energetske mreže održanom u studenom, nedostajalo tek nešto više od dvadeset tisuća glasova da bi odluka biva obvezujuća iako je više od 80 posto onih koji su izašli na referendum glasalo u korist rekomunalizacije.

Vodoopskrba Berlina je pak uspješno vraćena u javne ruke upravo kao rezultat građanske inicijative i referenduma kojim je zatraženo objavljivanje svih tajnih ugovora. Više o tome pročitajte ovdje.

Ključne riječi: berlin
<
Vezane vijesti