prtscrprtscrNovi izvještaj o nesreći kraj Lampeduse donosi podatke o gotovo tristo nestalih osoba, što potvrđuje i talijanska obalna straža. Riječ je o ljudima koji su se prije nekoliko dana uputili iz Libije prema Europi u potrazi za "boljim životom".

"Ovo je velika tragedija i snažni podsjetnik na to da je još više života moglo biti izgubljeno da su ostali prepušteni milosti mora. Spašavanje života mora bit naš najveći prioritet, Europa ne smije prekasno reagirati", izjavio je Vincent Cochetel, direktor UNHCR Europe.

Inicijalni izvještaji sadrži podatke o 29 smrznutih izbjeglica i migranata te podatke o 110 preživjelih koji su nakon spašavanja stigli na Lampedusu. Preživjeli su za UNHCR potvrdili da su u subotu krenuli iz Libije s gumenim čamcima te da su bili na moru danima bez hrane i vode. Samo dvoje od 107 osoba je preživjelo s jednog čamca, dok je s drugog samo 7 od 109 preživjelo. Jedan čamac još uvijek nije pronađen i smatra se nestalim. Najmlađa žrtva imala je samo 12 godina.

UNHCR izražava svoju zabrinutost zbog nedostatka intenzivne potrage i akcije spašavanja u Mediteranu.

"Europska operacija Triton, koju vodi europska agencija Frontex, nije dovoljno angažirana oko potrage i akcije spašavanja i nema dostatne instrumente za rješavanje ovolike krize. Spašavanje života mora biti prioritet EU", poručuju iz UNHCR-a.

UNHCR navodi kako je barem 218 tisuća ljudi prešlo Mediteran u 2014. te da se nastavak takvog trenda očekuje i u 2015.

Ključne riječi: izbjeglice, libija, Lampedusa
<
Vezane vijesti