Foto: I.P.Foto: I.P.Više od pet tisuća prosvjednika i prosvjednica na četvrtom velikom Noćnom maršu u Zagrebu.

"Nećemo dopustiti da se pravo na pobačaj, koje su žene davno izborile, dovodi u pitanje. Nećemo dopustiti da određeni ginekolozi i ginekologinje pod krinkom priziva savjesti odbijaju raditi svoj posao. Nećemo dopustiti da nas nekažnjeno zlostavljaju. Ne bojimo se, nikada nećemo zašutjeti i spremne smo nastaviti pružati otpor sistemu koji nas izrabljuje i svima koji nas pokušavaju izbrisati, zastrašiti, poniziti i ušutkati", poručile su organizatorice iz feminističkog kolektiva fAKTIV.Poslana je podrška i svima koji večeras marširaju diljem Hrvatske - u Zadru, Splitu, Rijeci i Puli, ali i u gradovima regije - Sarajevu, Beogradu, Podgorici

Marširalo se od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca, u povorci od više tisuća ljudi, u kojoj je bilo i starih i mladih, i žena i muškaraca. Skandiralo se, pjevalo, zviždalo, poručilo kako je osmi mart dan za izlazak na ulice, za slavlje svake borbe, za zajednički otpor, za ujedinjavanje protiv svih vrsta opresije.

Ogranizatorice su istaknule kako je važno iznova ponavljati kako je svako pravo koje žene danas imaju izboreno tijekom stoljetne feminističke borbe, često i u krvi. 

"Glasovi i iskustva žena ove su godine izazvali nelagodu kod onih koji bi najradije da sustavna bol i poniženje kroz koje žene prolaze u bolnicama ostane nešto o čemu se šuti, šapuće, što se zaboravlja i normalizira. Niste to dopustile, čitale ste glasno svoja iskustva. Nismo se dale izbrisati", čulo se na Zrinjevcu.

Uz glasne zvižduke zatražena je ostavka ministrice Nade Murganić i ministra Milana Kujundžića, uz poruku kako nam zdravstvo i sustav socijalne skrbi ne smiju biti zadnja rupa na svirali. Odlazak ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike zahtijevaju zbog izjave “Tako vam je to u obitelji”, kojom je relativizirala obiteljsko nasilje, ali i zbog potpune nesposobnosti sustava socijalne skrbi da se nosi s valom obiteljskog i vršnjačkog nasilja.

Ostavku ministra zdravstva prosvjednice traže, između ostalog, zbog njegove ideje da u izradu novog zakona o pobačaju uključi i predstavnike Crkve koji pobačaj žele samo zabraniti.Uz glasne zvižduke zatražena je ostavka ministrice Nade Murganić i ministra Milana Kujundžića, uz poruku kako nam zdravstvo i sustav socijalne skrbi ne smiju biti zadnja rupa na svirali

Jasno i glasno zatražen je besplatan i dostupan pristup pobačaju i kontracepciji. Pobačaj uopće nije moguće obaviti u Vinkovcima, Našicama, Požegi i Virovitici, istaknuto je na prosvjedu.

Na nedavno objavljenoj interaktivnoj karti moguće je pristupiti podacima 27 javnih bolnica u Hrvatskoj koje vrše uslugu abortusa te dobiti uvid u informacije poput broja specijalista/kinja u određenoj bolnici, broja priziva savjesti i okvirne cijene postupka pod općom anestezijom.

Iz fAKTIVA su upozorile i na napade na nezavisnu kulturu, radnička prava, tekovine antifašizma, slobodu novinarstva. Poslana je podrška i svima koji večeras marširaju diljem Hrvatske - u Zadru, Splitu, Rijeci i Puli, ali i u gradovima regije - Sarajevu, Beogradu, Podgorici.

"Nikada nećemo zašutjeti! Živio osmi mart!", zaključni je poklič s prosvjeda.

<
Vezane vijesti