Foto: I.P.Foto: I.P.Mnogi potoci struje ispod gradskog asfalta, nečujni od prometa, zaboravljeni u užurbanom tempu života. Samo nekoliko je djelomično nenadsvođeno. Jedini koji se uspio oduprijeti tim zastarjelim smjernicama u cijeloj svojoj dužini je potok Črnomerec. Na srednjem toku za postavljanje ograde u početku je utrošeno 450 tisuća kn da bi se iznos povećao na 900 tisuća. Šetnica od Medvednice do Save ima tek jednu klupu postavljenu iznad ulice uz potok. Grad je s jedne strane osigurao sredstva za uređenje šetnice, a s druge je uloženo 2.658.900,00 kn u izradu dokumenata projekata i geodetskih elaborata poništenja

Zagreb je grad s mnogo potencijala i neiskorištenih prirodnih resursa i ljepota, nažalost često neprepoznatih od ljudi koji u njemu žive, ali ga nemaju u srcu. To je učestalo i zato što potencijali nekih mjesta nisu aktivirani prepoznavanjem, uređenjem, brigom i korištenjem. Mnogi potoci struje ispod površine gradskog asfalta, nečujni od gradskog prometa, zaboravljeni u vrtlogu užurbanog tempa života. No oni i dalje teku, kao život koji nam prolazi pred očima bez da cijenimo svaki novi dan – ili novootkriveno mjesto u gradu.Pas koji je othodao čitavu šetnju bez pratnje vlasnika, postao je njena atrakcija. Kad je vlasnicima vraćen, ostali su iznenađeni kada su primili telefonski poziv: "Dobar dan, vaš pas je bio u šetnji s Rundekom". Tino je svima zapravo poslao jasnu poruku! Potok je važan

To je sudbina koja je zatekla mnoge zagrebačke potoke. Od njih 17-ak samo njih nekoliko je djelomično nenadsvođeno, a jedini potok koji se dosada uspio oduprijeti tim danas zastarjelim smjernicama u cijeloj svojoj dužini od 11 kilometara je potok Črnomerec. Razloga za to je mnogo, a ono što je vrijeme sačuvalo sada treba obraniti.

Iako ima izuzetno velik potencijal šetnice (ne samo) zapadnog dijela grada, potok je većim dijelom zapušten i sveden na kanal. S jedne strane to je omogućilo zakonski strogo zaštićenim životnjskim i biljnim vrstama da se razmnože i imaju netaknuta staništa (koja smo dužni čuvati i koja zakonske odredbe nedvosmisleno čuvaju), s druge strane onemogućilo je ljudski kontakt s vodom i uživanje u toj prirodi ili ga svelo na minimum. Naime, šetnica se koristi, popularna je, ali tamo npr. ne možete sjesti jer nema nijedne klupe.

Sve je to posljedica uskih pogleda i Generalnog urbanističkog plana koji, vođen idejama iz doslovno prve polovice 20.stoljeća, planira nadsvođenje potoka u obliku produžene ulice Črnomerec.

Potaknut građanskim incijativama za očuvanje otvorenog toka potoka i Darko Rundek nedavno se angažirao oko očuvanja potoka Črnomerca u svom prepoznatljivo neobičnom i jedinstvenom stilu – raspjevanom glazbenom šetnjom. S obzirom da živi uz potok i doživljava potencijalni ekocid osobno, emocije je prenio i svim prisutnim šetačima, točnije na njih više od petsto koji su 30. ožujka krenuli na dvosatni izlet šetnicom uz potok od Ilice do Save.

Foto: Dario Dunaj Foto: Dario Dunaj

Šetnja je startala trubom Igora Pavlice i uz informativne i glazbene stanke završila na Savi, prateći trasu potoka, njegov tijek kroz grad. Prisutni su tako mogli neposredno doživjeti njegovu vrijednost i potencijal. Kao poznata ličnost, Darko Rundek može poslužiti kao primjer mnogima, a taj dan je postao uzor djeci raznih generacija, koja možda ni ne poznaju njegovo umjetničko stvaralaštvo, ali su prepoznala osobu iskrena srca. Na samom kraju šetnje, Rundek je zajedno s nekoliko djece ad hoc organizirao i akciju skupljanja otpada na ušću potoka u Savu. Veličina čovjeka se odražava u njegovim djelima.To je sudbina koja je zatekla mnoge zagrebačke potoke. Od njih 17-ak samo njih nekoliko je djelomično nenadsvođeno, a jedini potok koji se dosada uspio oduprijeti tim danas zastarjelim smjernicama u cijeloj svojoj dužini od 11 kilometara je potok Črnomerec

Već na samom početku šetnje, a kako glazba ima jedinstven jezik, Igorovu trubu, uz sve prisutne građane, čuo je i jedan neobičan šetač – ispostavit će se kasnije da mu je ime Tino. Četveronožni obožavatelj Darka Rundeka i potoka Črnomerca, u pasmini labradora, uputio se u avanturu od okretišta Črnomerec do ušća potoka u Savu.

Iako je krenuo sam, ubrzo se nametnuo kao glavni vođa skupine iskrenih ljubitelja prirode i potoka. Zastavši u Zaprešićkoj ulici, na Fallerovom šetalištu i na Srednjacima, iskoristio je slobodne trenutke za kupanje u potoku, a njegov pothvat su opazili i drugi psi koji su mu se pridružili.

Šetnja pod suncem nastavila se prema ušću potoka u Savu. Tino je zastao i promatrao vodu, no nije se više okupao, kao da je znao da tu njegov potok završava i poprima oblik rijeke. Pas koji je othodao čitavu šetnju bez pratnje vlasnika, postao je njena atrakcija. Kad je vlasnicima vraćen, ostali su iznenađeni kada su primili telefonski poziv: "Dobar dan, vaš pas je bio u šetnji s Rundekom". Tino je svima zapravo poslao jasnu poruku! Potok je važan.

Foto: Sanjin Kastelan Foto: Sanjin Kastelan

Nakon gotovo dvije godina zagovaranja od strane građanskih incijativa Spasimo potok Črnomerec i 1POSTOZAGRAD i brda odaslanih dopisa i elaborata te konačno šetnje koja je pitanje potoka stavila u medije kao nikad do sad, poruka je doprijela i do Gradskog ureda za strategijsko Ono što se kontinuirano zagovara od strane građanskih incijativa je okretanje prema održivosti i najsuvremenijim praksama u prostornom planiranju. Onima koje na razvoj gledaju šireplaniranje i razvoj grada koji neslužbeno tvrdi da se zalažu za zeleni boulevard uz potok Črnomerec.

No, u svakom planu bitni su detalji o kojima se u ovom trenu ne zna puno. Glavni problem potencijalnim izmjenama GUP-a u korist potoka radi Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koji ne uzima u obzir mišljenja stručnjaka iz drugih područja, već se tvrdoglavo drži projekta koji ne uvažava ulice koje su se u 80-ak godina izgradile ili neko alternativno rješenje koje računa s potokom, bez da ga uništava i briše iz slike grada.

Foto: Mirela Ježina Foto: Mirela Ježina

S obzirom na aferu Index koja je nepovratno narušila kredibilitet Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, upitno je i da li su stručnjaci uključeni u Idejni projekt produžene ulice Črnomerec podobni za njegov daljnji razvitak te da li je upravo to razlog što se nitko od njih nije prihvatio dodatnog izazova i osmislio novi projekt koji ne poništava potok.Nakon gotovo dvije godina zagovaranja od strane građanskih incijativa Spasimo potok Črnomerec i 1POSTOZAGRAD i brda odaslanih dopisa i elaborata te konačno šetnje koja je pitanje potoka stavila u medije kao nikad do sad, poruka je doprijela i do Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada koji neslužbeno tvrdi da se zalažu za zeleni boulevard uz potok Črnomerec

Ono što se kontinuirano zagovara od strane građanskih incijativa je okretanje prema održivosti i najsuvremenijim praksama u prostornom planiranju. Onima koje na razvoj gledaju šire.

U Zagrebu je praksa da se gradski novac troši na projekte kojima je teško dokaziva točna izvedbena cijena, no zato su potrošeni iznosi pozamašni. U gornjem toku potoka Črnomerca do sad je na sanaciju klizišta, drenaže, nedovršenu kanalizaciju i uređenje korita utrošeno preko 110 milijuna kuna.

Na srednjem toku za postavljanje ograde (da ograde) u dužini 50 metara u početku je utrošeno 450.000,00 kn da bi se iznos povećao na 900.000,00 kn. Šetnica od Medvednice do Save ima jednu jedinu klupu postavljenu iznad ulice Črnomerečki potok.

Kroz prijedlog malih komunalnih akcija za 2019. prihvaćeni su prijedlozi inicijative Spasimo potok Črnomerec i platforme 1POSTOZAGRAD kroz koje bi se od Ilice do Save osigurala osnovna komunalna oprema za šetnicu i biciklistička staza. Dok je s jedne strane Grad osigurao sredstva za uređenje šetnice, s druge strane uloženo je 2.658.900,00 kn u izradu dokumenata idejnih projekata i geodetskih elaborata poništenja iste.

Dok Gradski uredi pokušavaju naći kompromisno rješenje, razmišljajući kako spojiti dijelove grada koji su već sada povezani postojećom ZET-ovom infrastrukurom, građani se zalažu za uređenje postojeće rekreacijske zone koja spaja Medvednicu, potok Črnomerec, Jarun i nasip uz Savu. Traži se rješenje kojim će grad dobiti više, a ne manje.Dok je s jedne strane Grad osigurao sredstva za uređenje šetnice, s druge strane uloženo je 2.658.900,00 kn u izradu dokumenata idejnih projekata i geodetskih elaborata poništenja iste

Urbanim razvojem mijenjaju se klimatski uvjeti u gradu te se stvara tzv. urbani toplinski otok s višom temperaturom zraka u urbanom području spram okolnog ruralnog. Interakcija urbane mikro-klime i klimatske varijabilnosti može pojačati efekt urbanog toplinskog otoka te povećati toplinski stres u gradu i učiniti ga nepovoljnim za život.

Zagreb ima potencijal za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena lokalnim zelenim rješenjima. Potok je idealna zelena "buffer" zona koja omogućuje da život u prometnom centru s dva okretišta ostane kvalitetan.

Potok Črnomerec je žila tekućica grada Zagreba, uz koji vrijeme stoji, a život teče.

<
Vezane vijesti