Foto: wikipediaFoto: wikipediaIz Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije izbrisan je pojam roda, nestala je diskriminacija LGBT osoba, izbačena su reproduktivna prava žena, kao i niz drugih mjera za suzbijanje diskriminacije, poručuju iz Kontre i Ženske mreže Hrvatske i ističu kako najžešće osuđuju politiku Vlade koja je usmjerena protiv prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, kao i ljudskih prava žena.

Prema medijskim napisima i raspravi na jučerašnjoj sjednici Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, iz novog prijedloga Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine "izbrisan je pojam roda, nestala je diskriminacija LGBT osoba, izbačena su reproduktivna prava žena i reproduktivno zdravlje, nema više prava na pobačaj i kontracepciju kroz javno zdravstvo, ne postoji Novi zakoni i politike trebaju ići za unapređenjem zaštite ljudskih prava, a ne njihovim dokidanjemviše ni plan uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u školama te zaštita od diskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk u školama kao ni mjere koje bi prevenirale stereotipe u školskim udžbenicima".

Ženska mreža Hrvatske i lezbijska grupa Kontra  smatraju kako ovakvo ponašanje radne skupine koju je imenovala Vlada pokazuje da imenovanje Ladislava Ilčića, za savjetnika u Vladi nije bilo slučajno, već su negiranje i kršenje ljudskih prava LGBT osoba i rodne ravnopravnosti postali službena politika Vlade.

Poručuju kako ukidanje mjera za suzbijanje diskriminacije koje u trenutnom kontekstu eskalacije diskriminacije i nasilja iz mržnje nisu ionako ni približno dostatne, rezultirat će nezapamćenim porastom kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj. Novi zakoni i politike trebaju ići za unapređenjem zaštite ljudskih prava, a ne njihovim dokidanjem.

Koliko god se Vlada ponašala  da ljudska prava ne postoje, njihova zaštita je zajamčena međunarodnim pravnim dokumentima, kojih je Hrvatska potpisnica i obveznica provedbe. 

<
Vezane vijesti