U Vojvodini je sve više incidenata s rasističkom pozadinom na koje država ne reagira. Hoće li biti drugačije nakon nedavnog upada neonacističke grupe Nacionalni stroj, pod vodstvom Gorana Davidovića zvanog Firer, na Filozofski fakultet u Novom Sadu?

Jutro (cetvrtak, 10. novembar) nakon upada grupe neonacista na tribinu održanu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, za novosadsku policiju proticalo je uobičajnim ritmom. I pored naslovnih strana i udarnih minuta gotovo svih medija u Srbiji koji su žestoko osuđivali nacistički ispad, novosadska policija se rutinski, kao da je reč o svakodnevnim događajima, oglasila šturim saopštenjem u kojem su iznete osnovne informacije o samom incidentu. Među tim informacijama saopšteno je i da je jedan od članova neonacističke grupe Nacionalni stroj Goran Davidović zvani Firer priveden kod sudije za prekršaje te da mu je zbog remećenja javnog reda i mira određena novčana kazna od 1000 dinara (malo manje od 12 evra)! O stavu policije i tužilaštva prema ovom događaju na Filozofskom fakultetu možda najbolje svedoče lični stavovi policajaca i tužioca koji su u nezvaničnim razgovorima govorili da su država i njene institucije nemoćne jer je većina od oko dvadesetak izgrednika samo stajala i posmatrala tribinu!?

ffns2.jpg

Korpus ekstremnih organizacija

Tog četvrtka sve je izgledalo kao da će učesnici još jednog incidenta sa elementima krivičnog dela širenja rasne mržnje i netrpeljivosti proći nekaznjeno, a čitav slučaj posle određenog vremena biti stavljen ad acta. Jer da podsetimo, poslednjih nekoliko godina u Vojvodini se sve češće beleže incidenti koje karakterišu rasistički i nacionalistički grafiti, povremena skrnavljenja grobova, ali i međunacionalne tuče. Jezgro najradikalnijih grupa odgovornih za brojne incidente čine mladi ljudi i upravo na ovaj podatak upozoravaju stručnjaci društvenih nauka koji tvrde da su mladi čak i početkom devedesetih bili daleko od nacionalizma i ekstremizma. Grupa Nacionalni stroj upravo pripada tom korpusu ekstremnih organizacija koja je javnosti u Srbiji pre upada na Filozofski fakultet u Novom Sadu bila poznata po rasističkim grafitima ali i javnom obeležavanju desete godišnjice medjunarodne neonacističke organizacije Krv i čast.


Do sada, odgovor države na slične nacionalističke i neonacističke ispade bio je slab i neorganizovan, a reakcije su ponekad zvuale tragikomicno (suboticka policija je tokom 2004 saopstila da je nekoliko nadgobnih spomenika oskrnavilo sestogodisnje dete). Prvi signal da bi ovaj slučaj ipak mogao biti presedan bile su žestoke reakcije najviših državnika, predsednika Borisa Tadića (vest ga je zatekla tokom zvanične posete Izraelu!!!), premijera Vojislava Koštunice, ali i predstavnika opozicije medju kojima i Šešeljeve Srpske radikalne stranke. Moguće je da su srpski zvaničnici na samu pomisao kako bi se i ovako loš spoljnopolitički položaj Srbije, posebno u osetljivom trenutku početka pregovora o statusu Kosova ali i stabilizaciji i asocijaciji sa EU, dodatno otežao, reagovali žustro i bez mnogo dvoumljenja. Sledećeg dana (petak 11 novembar) bilo je jasno da je policija dobila naredjenja da se ceo slučaj reši, a izgrednici pohvataju. Iste večeri gradom je prostrujala informacija da su specijalne jedinice policije (Žandarmerija) počele sa privođenjem članova Nacionalnog stroja. Četrnaest članova ove grupe uz krivičnu prijavu širenje rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti predato je istražnom sudiji koji pokreće sudski postupak a nekolicini određuje jednomesečni pritvor.

ffns.jpg

Čanak za zabranu
Zakon republike Srbije za krivično delo širenje rasne mržnje i netrpeljivosti predviđa kaznu zatvora od jedne do deset godina. Ipak, Srbija nema jasno formulisano zakonodavstvo u ovoj oblasti a na nedavno održanoj sednici skupštine Vojvodine posvećene pitanju nacionalizma poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (predsednik Nenad Čanak) zatražili su usvajanje zakona kojim bi se zabranio rad svim neonacističkim i fašističkim organizacijama utemeljenim na ideologiji krvi i tla.
Privođenje gotovo svih učesnika u incidentu kao i pokretanje sudskog postupka svakako bi trebalo da se koristi kao model u obračunu države sa ekstremistima svih nacionalnosti čija aktivnost poslednjih godina posebno u Vojvodini uznemirava javnost i preti da trajnije ugrozi jednu od njenih najvećih vrednosti - multikulturalnost.

Ključne riječi: neofašisti, Novi Sad
< >
Vezane vijesti