Foto: I.P.Foto: I.P.Dvojica crnih američkih vojnika napadnuta su u klubu Opera u Zadru nakon što su, prema napisima iz medija, "otvoreno pokazali da su homoseksualci". "Inkriminacija da bi se u ovom slučaju radilo o prekršaju, pokazuje da tijela državne vlasti nemaju namjeru procesuirati počinitelje adekvatno, u kaznenom postupku zbog nasilja iz mržnje", upozoravaju iz Lezbijske grupe Kontra.

Upozoravaju na gorući problem pogrešnog kvalificiranja nasilja iz mržnje i tretiranja ovih posebno društveno opasnih kaznenih djela u prekršajnoj sferi poput vožnje u tramvaju bez karte.

"Nasilje iz mržnje se većinski (ako uopće) tretira u prekršajnoj sferi, što često rezultira institucionalnim nasiljem nad žrtvom; odbacivanjem i takvih prekršajnih prijava ili sramotnim i ponižavajućim presudama prema kojima počinitelji trebaju platiti novčane kazne od 200-300 HRK ili se ispričati žrtvi. Tenutno je više takvih slučajeva u kojima žrtve traže zaštitu svojih temeljnih ljudskih prava pred Europskim sudom jer zaštitu nisu dobile u Hrvatskoj"; stoji u priopćenju udruge.

Traže od državnih institucija sljedeće:

Od policije da hitno pronađu i privedu sve počinitelje napada na američke vojnike zbog njihove spolne orijentacije;

Od policije odnosno Općinskog državnog odvjetništva da pokrenu kaznene postupke protiv svih počinitelja u vezi sa zločinom iz mržnje nad LGBT osobama;

Od premijera, ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa da odmah javno osude napade i diskriminaciju LGBT osoba i poduzmu jasne korake kako bi stali na kraj eskalaciji nasilja nad LGBT osobama u Hrvatskoj;

Od Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da prati postupak;

Donošenje nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama;

Uvođenje sustavne edukacije za policiju, državna odvjetništva i sudove na ovu temu.

Budući da se u ovom slučaju radi o američkim vojnicima također apeliraju i na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država da prate ovaj postupak i pruže adekvatnu podršku žrtvama nasilja iz mržnje.

Ključne riječi: LGBTIQ, Zadar, nasilje, lgbt prava, kontra, mržnja
<
Vezane vijesti