Foto: Samuel Nacar, Open ArmsFoto: Samuel Nacar, Open ArmsŠpanjolski spasilački brod Open Arms sa 363 spašena migranta danima je tražio dozvolu da pristane u neku od europskih luka kako bi mogao iskrcati svoje putnike. U pet zasebnih akcija Open Arms je spasio migrante s manjih nesigurnih brodova koji su putovali iz Libije. Nakon što im je Malta u više navrata odbila izdati dozvolu da pristanu, a brod skoro ostao bez hrane, dozvolu za pristanak dao im je talijanski grad Pozzallo.

Libija nije sigurna zemlja za izbjeglice i migrante, ali unatoč tome, Libijska obalna straža, koju financira EU, nastavlja presretati izbjegličke brodove i zatvarati izbjeglice i migrante u detenciju. U 2018. je barem 15 tisuća ljudi u pokušaju prelaska Mediterana vraćeno u Libiju.

Španjolski spasilački brod Open Arms godinama poduzima važne akcije spašavanja na Mediteranu, a u više navrata su nakon akcija spašavanja imali problema s pronalaskom sigurne luke na europskom teritoriju. 

Ovoga puta utočište im je, nakon više dana na otvorenom moru i odbijenica iz Malte, pružio talijanski grad Pozzallo - 363 spašena migranta i migrantkinje, među njima i djeca, tako će po prvi puta nakon dugo vremena stati na čvrsto tlo.

<
Vezane vijesti