Foto: UZORFoto: UZOR"Samo od starog papira sakupljenog teretnim biciklima tijekom 2014. godine moguće je proizvesti više od 53 milijuna novih listova papira A4 koji bi, kada bi se naslagali jedan na drugi, bili višlji od 19 Eiffelovih tornjeva u Parizu", kažu u koprivničkoj udruzi UZOR.

Udruga UZOR iz Koprivnice nastavlja uspješno razvijati društvenu inovaciju "Teretnim biciklom do održive zajednice" čiju opravdanost i široku prihvaćenost od strane sugrađana u lokalnoj zajednici potvrđuju ostvareni rezultati sakupljanja starog papira teretnim biciklima u razdoblju od 2010. do 2014. godine.

"Samo od starog papira sakupljenog teretnim biciklima tijekom 2014. godine moguće je proizvesti više od 53 milijuna novih listova papira A4 koji bi, kada bi se naslagali jedan na drugi, bili višlji od 19 Eiffelovih tornjeva u Parizu", kažu u UZOR-u.

Sakupljenim starim papirom u 2014. spasili su od sječe 6.400 mladih stabala i očuvali šumu veličine 6,4 hektara. Teretni bicikli su uštedjeli društvenoj zajednici 1,2 milijuna kWh električne energije, 22,4 milijuna litara pitke vode, 33,5 tisuće m3 plina te 4.740 litara nafte. Osim toga, teretni bicikli su spriječili i emisije 1.278 tona stakleničkih plinova te tako značajno doprinjeli ublažavanju klimatskih promjena.

uzor2.jpg

Prošle su godine stvorili još dva nova radna mjesta vozača teretnih (eko) bicikala i sada ovaj projekt zapošljava ukupno petero ljudi iz dugotrajno nezaposlenih skupina te osigurava egzistenciju njihovim obiteljima.

UZOR-ova društvena inovacija je jedina iz Hrvatske osvojila u Beču nagradu SozialMarie 2014., a na nacionalnom natječaju Moja zajednica je bila najbolje ocijenjen projekt iz cijele Hrvatske

<
Vezane vijesti