Ravnatelj Marijan Benko i dalje tvrdi da policija nije niti u jednom trenutku prekršila niti Zakon o policiji, niti Pravilnik o policijskom postupanju. Onima koji su makar površno pogledali snimak s privođenja Mirjane Pukanić to ne zvuči uvjerljivo. Je li policija poslana na lice mjesta s instrukcijama da djeluje u svakom slučaju, tj. da primjeni silu protiv Mirjane Pukanić, dakle s unaprijed razrađenim planom?

Otvoreno prošlog utorka nije doprinijelo rasvjetljavanju slučaja Mirjane Pukanić, jer su se po uhodanoj praksi te emisije prava pitanja zagubila u njezinom lošem vođenju. Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost će zatražiti dodatne informacije od glavnog državnog odvjetnika i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Sanader je ustvrdio da njegov ministar zdravstva nije pogriješio u postupanju. Kako i temeljem čega je to utvrdio kad niti u jednom ministarstvu, niti u saborskim Odborima još nije dovršeno preispitivanje slučaja - ne zna se. SDP troši vrijeme i energiju na preuranjenu i bezizglednu interpelaciju za Milinovićevu ostavku, što istu čini manje izglednom, umjesto da od svih nadležnih zahtijeva uvjerljive odgovore i inzistira na dosljednom postupku i provjerenim dokazima. Stvar se ovoga puta doista nepotrebno politizira, što je inače besmislena fraza kojom se problemi kamufliraju. Mainstream mediji polako odustaju, afera barem ima na bacanje, a relevantna pitanja postavljaju još samo poneki novinari, internetski portali i blogosfera: A) i B) Hobotnica i karijera Ministar Milinović u međuvremenu se sve bolje snalazi u vlastitim kontradikcijama. Nakon što je u samo dva dana iznio dva različita nalaza istrage i najprije skandal pokušao kanalizirati prema Ivi Bancu, sada, poput kakvog salonskog spletkara pažnju skreće na navodni sukob interesa Ranka Ostojića, zbog toga što je ovaj u sudskom procesu s Ivom Pukanićem. Kao da nije riječ o istoj hobotnici koja se sada plete oko njegove karijere. Ili možda baš zbog toga?

Foto: Ministar <strong>Milinović</strong>, stručnjak za plivanje u vlastitim kontradikcijama Foto: Ministar Milinović, stručnjak za plivanje u vlastitim kontradikcijama

No dok je Milinović barem zagrebao po površini i malo se krčka kod premijera i u Saboru, policija kao da je već amnestirana od svake sumnje. Ravnatelj Marijan Benko i dalje tvrdi da policija nije niti u jednom trenutku prekršila niti Zakon o policiji, niti Pravilnik o policijskom postupanju. Onima koji su makar površno pogledali snimak s privođenja M. Pukanić to ne zvuči uvjerljivo. Zdravorazumski, nespojivo je da su propust napravile liječnice, što je potvrdio i Milinović - izdavanje uputnica za hospitalizaciju i potom za prisilno privođenje bez pregleda - a da pri tome nije pogriješila i policija. No kao što znamo, logika i zdrav razum nisu uvijek od koristi kad institucije tumače svoje ovlasti i postupke. No, da vidimo što kažu Zakon o policiji i Pravilnik o postupanju. Elementarne pretpostavke policijskog postupanja Zakon navodi u članku 19: u primjeni policijskih ovlasti policijski službenik dužan je postupati čovječno i poštivati dostojanstvo, ugled i čast svake osobe te druga temeljna prava i slobode čovjeka.
Članak 21: Primjena policijske ovlasti mora biti razmjerna potrebi zbog koje se poduzima, te ne smije izazvati veće štetne posljedice od onih koje bi nastupile da policijska ovlast nije primijenjena. Između više policijskih ovlasti, primijenit će se ona kojom se s najmanje štetnih posljedica i u najkraćem vremenu postiže njen cilj.
Pružanje pomoći
Čitatelji, dakako, mogu sami zaključiti kako je u odnosu na te odredbe postupila policija u slučaju Pukanić. Višestruke štetne posljedice nastupile su za sada za Mirjanu Pukanić, a ako ima pravde, bit će ih i za policiju. U konkretnom slučaju, tvrdi i Benko, policija je postupala unutar kategorije Pružanje pomoći (asistenicja), glava XIX. Pravilnika o postupanju, čl. 93: Foto: Marijan Benko tvrdi da je maltretiranje Mirjane Pukanić bilo posve u skladu sa propisima

Doduše : u osobito žurnim slučajevima policijski službenici mogu dovesti u psihijatrijsku ustanovu nadležnu prema prebivalištu ili boravištu osobe, odnosno prema mjestu na kojem je osoba trenutno zatečena bez prethodnog liječničkog pregleda.
Očevici i pregled snimke odvođenja M. Pukanić pokazuju da se ovdje nije radilo o težim duševnim smetnjama, a ponajmanje o ozbiljnom i izravnom ugrožavanju vlastitog života ili zdravlje ili sigurnost, odnosno života ili zdravlja ili sigurnost drugih osoba.
Benko, ravnatelj policije, zadužen i za ispravno tumačenje propisa, međutim, ima objašnjenje: trebalo je zaštititi i prisutnu liječnicu, koja se prema snimci držala podalje od pacijentice i osim od poneke verbalne uvrede i to tek kad je policija već krenula u napad, nije joj prijetila nikakva opasnost. Povrh toga, sugerirao je Benko u Otvorenome: postojala je opasnost da Mirjana Pukanić razbije prozor, poreže se i baci kroz razbijeni prozor. No, procjena da li je netko dovoljno lud da skače kroz prozor ne ulazi u ovlast policijske procjene, nego eventualno liječničke. S obzirom da prisutna liječnica nije ispisala nikakav nalaz, na snazi je rješenje izdano Mirjani Pukanić dan ranije da njeno stanje ne ukazuje na takvu mogućnost. Inače bi bila hospitalizirana. Izuzetan slučaj Upotrebu sile, i sredstava za vezivanje, odnosno lisica, što je na snimkama evidentirano, policija u slučajevima asistencije smije primijeniti samo u izuzetnim okolnostima i vrlo ograničeno, dok traje neposredna opasnost.

benko.jpg
Foto: <em>Javno.hr</em> Foto: Javno.hr

No, kako se situacija raspetljava i što više podataka izlazi na vidjelo, postaje jasno da je u ovom slučaju doista radi o izuzetnom slučaju. Svatko tko je iole upućen u način funkcioniranja centara za socijalnu skrb zna da će policija, koju i centri i liječnici često prizivaju u pomoć pri intervencijama, rijetko pristati da ona bude ta koja primjenjuje silu. Policija primarno osigurava uvjete privođenja, a pacijenta savladava bolničko osoblje koje je za to obučeno i naviklo je na takve zahvate. Stoga se nameće još jedno pitanje: kako to da su se u stanu Mirjane Pukanić uopće zatekli policajci u civilu, očito već instruirani da će biti potrebna primjena sile, iako nije postojala niti uputnica, niti nalaz liječnika? Tamo se odvijao jedino njen susret s novinarima. Čak i u slučaju da je, kao što nije, postojala na propisnom formularu ispisana odluka liječnice prema kojoj je bilo potrebno dejstvovanje policije, policajci na licu mjesta nisu smjeli krenuti u akciju bez izravnog naređenja šefa smjene i mogli su odbiti pružanje asistencije u obliku sile, ako bi procijenili da to može obaviti stručno osoblje. Zašto je policija bila u civilu, a ne u uniformi? Zaključak? Policija, instruirana da djeluje u svakom slučaju i primjeni silu, poslana je na lice mjesta s unaprijed razrađenim planom? Osim što je, kako je već i potvrđeno, Mirjana Pukanić odvedena u krivu bolnicu, prije privođenja, liječnica je Mirjani Pukanić trebala predočiti liječnički zahtjev da ju se hospitalizira, koji, kao što znamo, nije postojao.

mirjana_pukanic2.jpg

Koliko god bio nelagodan video snimak te situacije, i kolikogod neki moralizirali o medijskom lešinarenju, u ovoj prigodi bit će to dokument koji bi mogao spasiti i Mirjanu Pukanić i mnoge tzv. obične ljude da im se u budućnosti ne dogodi nešto slično. Dakako, jedino ako sve nadležne institucije i kontrolne instance odrade svoj posao kako treba. Jedini medijski doista sumnjivi materijal koji je do sada objavljen, su dijagnoza i povijest bolesti Mirjane Pukanić u posljednjem broju Nacionala. O kojem se negativno već izjasnio i pučki pravobranitelj. No, za sada ne primjećujemo da je bilo koja nadležna instanca reagirala.


Više javno.com

mirjana_pukanic3.jpg
<
Vezane vijesti