Foto: prtscr emisije OtvorenoFoto: prtscr emisije OtvorenoNakon gotovo dva mjeseca odgađanja objave i intervencija u sadržaj ispravka informacija objavljenih u emisiji Otvoreno te podignute tužbe protiv urednika HTV-a, jučer je javna televizija HRT napokon objavila ono što je zakonom dužna, priopćili su iz Centra za mirovne studije. "HRT je, vjerojatno svjestan neugodnosti sudjelovanja u parnicama u svojstvu tuženika, odlučio ispuniti svoju zakonsku obvezu objave ispravka i time nas potaknuti da povučemo tužbu protiv njegova urednika Brune Kovačevića, koji prvotno nije objavio ispravak", ističu.

Podsjećamo, ispravak se odnosi na emisija Otvoreno koja je prikazana na Međunarodni dan migranata, 18. prosinca prošle godine te bila posvećena sigurnosnim aspektima migracija i postupanju hrvatske policije prema migrantima. Prema HRT-ovim najavama, nastala je nakon što je međunarodna organizacija Border Violence Monitoring objavila snimke kolektivnog protjerivanja migranata iz Hrvatske u BiH, a Centar za U navedenoj emisiji sudjelovao je i Marinko Ogorec, koji je predstavljen kao sigurnosni stručnjak, a koji je između ostalog optužio CMS i Inicijativu Dobrodošli za narušavanje nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske te za ilegalne radnjemirovne studije podnio kaznenu prijavu protiv policije zbog nezakonitog postupanja na granici.

Premda je kao izravan povod emisije navedena kaznena prijava koju je Centar za mirovne studije podnio protiv nepoznatih počinitelja - policijskih službenika, uredništvo HRT-ove emisije nije kontaktiralo Centar za mirovne studije, niti pozvalo CMS da u emisiji sudjeluje, ali je zato propustilo prevenirati da se o CMS-u u emisiji iznose neistine. 

HRT je tako u emisiji izabrao i objavio komentar gledatelja koji CMS optužuje za kaznena djela kao što su krivotvorenje i obmana, iako je bilo jasno da CMS nije niti sudjelovao izradi snimki, kao i to da su snimke autentične. Objavom tog komentara, kao i izostankom adekvatne reakcije voditelja emisije, HRT je teško povrijedio ugled Centra za mirovne studije, zbog čega je bilo nužno da objavi ispravak te informacije.

Uz to, u navedenoj emisiji sudjelovao je i Marinko Ogorec, koji je predstavljen kao sigurnosni stručnjak, a koji je između ostalog optužio CMS i Inicijativu Dobrodošli za narušavanje nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske te za ilegalne radnje. CMS smatra kako takve izjave štete ne samo ugledu organizacije, već i da su suprotne temeljnim vrijednostima našeg društva te kako u ovom slučaju ne postoje razlozi nacionalne sigurnosti koji bi bili važniji od javnog interesa da policija u svakoj situaciji postupa pravilno i zakonito, ne prekoračujući granice svojih ovlasti.  Centar za mirovne studije stoga je prije pokretanja sudskog postupka radi popravljanja neimovinske štete, Ogorcu u skladu sa svojom misijom i dobrim običajima ponudio mirno rješenje spora.

Foto: CMS Foto: CMS

Centar za mirovne studije smatra da je pravi interes Republike Hrvatske i javnosti da se mediji i novinari u svom radu pridržavaju profesionalnih etičkih načela. Novinari, posebno oni koji su javno financirani, dužni su braniti ljudska prava, dostojanstvo, slobode i vrijednosti, uvažavati pluralizam ideja i nazora, opirati se svim oblicima cenzure, pridonositi jačanju pravne države i kao dio javnosti sudjelovati u demokratskoj kontroli moći i vlasti, kako navodi i sam kodeks časti HND-a.S obzirom na to da u posljednje vrijeme HRT izražava osjetljivost na navodno ugrožavanje svog ugleda, podsjećamo kako se ugled najbolje štiti pridržavanjem profesionalnih i etičkih načela

Podsjećamo, zadaća nevladinih organizacija, kao što je Centar za mirovne studije, je da odgovarajućim nadzorom, javnim upozorenjima, pa i kaznenim prijavama, osiguraju pravilno i zakonito postupanje policije i drugih državnih tijela. Upravo zato je važno da mediji u pristupu temi predstavljaju i one strane koje proturječe stavu vladajuće elite, posebice kada se to odnosi na zaštitu ljudskih prava. Dodatno, mediji su dužni poštivati zakone, kao i preuzeti odgovornost za profesionalne pogreške koje su učinjene u njihovom programu.

S obzirom na to da u posljednje vrijeme HRT izražava osjetljivost na navodno ugrožavanje svog ugleda, podsjećamo kako se ugled najbolje štiti pridržavanjem profesionalnih i etičkih načela.

Stoga, CMS poziva HRT da ubuduće bez odgađanja postupa u skladu sa zakonima i profesionalnim standardima te da svoju ulogu javnog servisa obavlja savjesno i odgovorno.

Ključne riječi: izbjeglice, otvoreno, CMS, tužba
<
Vezane vijesti