Foto: SUHFoto: SUHPeticiju protiv siromaštva starijih osoba jučer su ministrici rada i mirovinskog sustava Nadi Šikić uručili predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske. Peticiju Glasam protiv siromaštva starijih osoba potpisalo je 25710 osoba.

Prvi je zahtjev Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) bio da se hitno donese odluka o produženju postojećeg mandata Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe kao savjetodavnog tijela pri Vladi Republike Hrvatske, što je ministrica Šikić u potpunosti podržala.

Predstavnici SUH-a upoznali su ministricu i njezine pomoćnike s idejom i ciljevima same peticije - povećati mirovine za sve one koji su umirovljeni nakon 1.1.1999. jer su zakinuti za oko 19 posto, uvesti minimalnu mirovinu u visini 50 posto od minimalne plaće te tzv. socijalnu mirovinu na teret proračuna za starije od 65 godina bez mirovine.

Uz to, peticijom se traži poboljšanje modela usklađivanja mirovina i uvođenje posebnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, kao i savjetodavnih tijela na svim razinama teritorijalne piramide. Iz SUH-a ističu kako je ministrica je u potpunosti podržala sve zahtjeve, a na neposredan upit naglasila je da neće biti rezanja mirovina

Uz zahtjeve peticije, SUH je iznio i brojne druge prijedloge vezano uz ukidanje nekih prava i programa u zdravstvu, uvođenja poreza na nekretnine, masovne zloporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom osiguranju, reguliranje nameta na ovrhe i drugo, poručujući kako se sva ova pitanja trebaju naći na dnevnom redu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Ključne riječi: prava umirovljenika, siromaštvo
<
Vezane vijesti