Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaEuropski parlament jučer je u Briselu izglasao amandmane za unaprjeđenje Direktive o jednokratnoj plastici, koju je Europska komisija predložila u svibnju. Zelena akcija i partnerske organizacije iz koalicije Rethink Plastic i pokreta Break Free From Plastic pohvaljuju ambiciju Parlamenta i pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša da je podrži u predstojećem pozicioniranju Vijeća ministara. Jedino sa snažnom Direktivom će se EU napokon suočiti s enormnim plastičnim zagađenjem diljem Europe.

Voditelj Programa gospodarenja otpadom Zelene akcije, Marko Košak, poručio je: "Pozdravljamo donošenje EU Direktive o jednokratnoj plastici koja će doprinijeti sprječavanju štetnih planova za spaljivanje otpada u Hrvatskoj i smanjenju količina koje završavaju na odlagalištima i u Jadranskom moru. Jasna pravila će također zaustaviti navalu lažnih rješenja koja već postoje na tržištu u Hrvatskoj i diljem Europe".

Ministarstvo mora podržati ambiciozan prijedlog Europskog parlamenta kako bi se Europskoj komisiji dao jasan signal da je Direktivu potrebno nadograditi s ciljem cjelovitog i ubrzanog rješavanja problema plastičnog zagađenjaParlament je izglasao zabranu nekih od najproblematičnijih jednokratnih plastičnih proizvoda, poput posuđa za hranu, plastičnih štapića za uši, slamki, štapića za balone, plastičnog pribora za jelo i tanjura koji se najčešće nalaze među otpadom koji zagađuje okoliš. Izglasana je i proširena odgovornost proizvođača plastičnih proizvoda s obavezom snošenja troškova čišćenja plastičnih proizvoda koji se nađu u okolišu te troškova podizanja svijesti javnosti. Za ribarske mreže koje čine najveći dio morskog otpada, izglasani su ciljevi prikupljanja (50% do 2025.) i recikliranja (15% do 2025.). Dodatno, izglasana je i obaveza odvojenog prikupljanja 90% plastičnih boca za pića i osiguravanje da se one sastoje od 35% recikliranog materijala do 2025. godine. Također, izglasana je i obaveza zemalja članica da provedu mjere za smanjenje potrošnje plastičnih čaša te opušaka koji sadrže plastiku za 50% do 2025, odnosno 80% do 2030.

Zelena akcija je zajedno s partnerskim organizacijama slala preporuke za glasanje zastupnicima u Europskom parlamentu te prošlog tjedna u Briselu održala niz sastanaka, tribinu i ulični performans s pozivom na akciju protiv jednokratne plastike.

Europski parlament poslušao je glas brojnih građana diljem Europe koji su ogorčeni zagađenjem okoliša plastikom te već godinama pozivaju na provedbu mjera za smanjenje proizvodnje i uporabe jednokratnih plastičnih proizvoda. Zelena akcija poziva Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da u daljnjim pregovorima i iznošenju svog stava ne derogira predložene mjere. Ministarstvo mora podržati ambiciozan prijedlog Europskog parlamenta kako bi se Europskoj komisiji dao jasan signal da je Direktivu potrebno nadograditi s ciljem cjelovitog i ubrzanog rješavanja problema plastičnog zagađenja.

<
Vezane vijesti