facebook_fpzg.jpgMachiavellijeva politička misao je danas aktualna i relevantna, te joj je potrebno pristupiti kroz zajedničku politološko-kazališnu izvedbu, navode iz Dramske skupine FPZG-a.

Predstava Mandragola 2015, Machiavellijevoj komediji pristupa u odnosu na njenu dvojaku interpretaciju, instrumentalnu i političku. Sama Mandragola je umetnuta kao predstava u predstavi, koja postavlja protagonista, Predsjednika Stranke – Vladara/ Callimaca, iz 2015. godine u bezvremenski kontekst - u svojim nastojanjima da ostvari političke i osobne ciljeve mu pomaže zatajen lik Machiavellija.

Scenografsko rješenje se sastoji od statičnih i dinamičnih elemenata koji oslikavaju napetost između suprotstavljenih kategorija moralnog/nemoralnog i virtù/fortunae. Nepredvidljivost fortunae (sudbine) se može izbjeći s virtù (stvaralačkom sposobnosti koja može prevladati nepredvidljivost fortunae), a čvrsti moralni principi, u makijavelijanskoj maniri, gube svoju ulogu i na sceni.

Otvorenost kazališnog medija omogućuje suigru pluralizma suvremenih politološki interpretacija o ključnim Machiavellijevim kategorijama i njenim različitim glumačko-izvedbenim mogućnostima. Fokus je stavljen na preispitivanje političke motivacije političara i građana u okviru nadolazećih parlamentarnih izbora. Predstava je nastala iz okvira kolegija Obzori politike u moderni: Machiavelli, vođena mentorstvom doc.dr.sc. Luke Ribarevića i zajedničkom voljom studenata politologije i novinarstva.

Predstava igra 12. svibnja s početkom u 20 sati, u kazalištu Gavella (Frankopanska 8, Zagreb). Dodatne informacije o predstavi potražite ovdje.

<
Vezane vijesti