Milan Bandić namjerava dobiti izbore proglašavajući Zagreb "europskim prvakom mobilnosti" i bezočno iskorištavajući građanske inicijative u svrhu vlastite promocije. U njegovim najavama i obećanjima ustvari nema mjesta za građane.

Koliko je Grad Zagreb platio izradu jumbo plakata, kojima se građane informira kako je njihov grad navodno "europski prvak u mobilnosti 2012. godine", ne znamo. Odgovor iz Gradske uprave nije stigao. Međutim, ono što znamo je da je riječ o netočnom informiranju. Grad Zagreb je dobio nagradu, ali za najbolje organizirani Europski tjedan mobilnosti. Ukratko, nagrada nikako ne znači da je netko u famoznoj "Europi" ocijenio kako je Zagreb osobito uspješan u osiguravanju prometa po mjeri čovjeka svojim stanovnicima, već da je organizirao primjeren broj radionica u dječjim vrtićima, utrka beba i bicikala Čistoće, prezentacija segwaya i zumbe i sličnih aktivnosti koje imaju ili nemaju previše veze s promišljanjem načina na koji se ljudi kreću. U prijavi za nagradu potrebno je bilo navesti i jesu li implementirane trajne mjere "prenamjene cestovnih površina u korist bicikala i javnog prijevoza i slično", međutim iza zagrebačkog tjedna  malo je toga ostalo.

prvak_mobilnosti.jpg

Svatko tko se kreće Zagrebom zna da ovo nije grad održive mobilnosti. Zagreb je grad kojim caruju automobili, gdje se biciklističkim stazama nazivaju crte po pločniku i gdje osobe u invalidskim kolicima i roditelji s dječjim kolicima mogu prošetati Ilicom do Črnomerca samo ako imaju krila.

Gradonačelnik je, međutim, vješt u iskorištavanju građanskih inicijativa u svrhu vlastite promocije. Prema izvedbi onoga što traže popularnije inicijative dojam je da gradska uprava ne kreće od namjere da ostvari neki zahtjev skupine građana, već da stvori iluziju kako je isto ostvareno. U varljivoj stvarnosti javne vidljivosti narasle sutako razne kulise na kojima su ocrtane stvari od javnog interesa, dok su iza te kulise u realnosti narasle samo fontane.


tjedan-mobilnosti.jpg tjedan-mobilnosti.jpg

Kada je uvidio da biciklisti preko udruge Sindikat biciklista okupljaju tisuće istomišljenika, gradonačelnik se nije libio nabaciti razna obećanja, primjerice ono o biciklističkoj magistrali. Međutim, od magistrale do danas nema ni m, stvari se ni u kojem smislu nisu pomaknule na bolje. Jedino što je u 2012. godini Zagreb dobio, a da spada u sferu neautomobilističke mobilnosti, jest nova žuta crta po Savskoj cesti povodom dolaska u Tehnički muzej danskog ambasadora koji je, ni kriv ni dužan, uhvaćen u P.R. mrežu.

Nakon što je oblijepio grad dezinformacijama, Bandić je još jednom zagazio u blato, ovaj put ne u Kozari boku, već po gradskim poljoprivrednim zemljištima od Svete Klare do Dubrave i prisvojio još jednu građansku incijativu. Inicijativa Parkticipacija već godinu dana traži od Grada uspostavu društvenih vrtova po zagrebačkim kvartovima na zemljištima koji su u gradskom vlasništvu. Kada je Bandić, kao i s biciklistima, uočio da se oko ideje okuplja velik broj građana, poveo je novinare u obilazak blatnih livada i objavio da će građani dobiti vrtove. Bandić je "krenuo delati" pa će sve biti osmišljeno i provedeno kako to zamišlja Broj Jedan. Udruge i građanske inicijative, koje su stvar inicirale, nisu ni jednom riječju spomenute u gradonačelnikovom pohodu.

bandic.jpg bandic.jpg

Ako se nešto radi za građane, radi se zajedno s građanima. Za razliku od Zagreba, Grad Varaždin je prihvatio ideju tamošnje građanske inicijative. Grad je u partnerskom odnosu s građanima osigurao zemljište, a vrtovima upravljaju građani koji su u tu svrhu osnovali udrugu Gredica. Tamošnji vrtlari nisu samo pojedinci koji za sebe uzgajaju hranu. Oni dijele alat, organiziraju rasprave i druže se. Upravo je razvijanje zajednice i solidarnosti i prenošenje znanja bitan cilj uspostavljanja društvenih vrtova po europskim gradovima. Međutim, vjerojatnije je da će Zagreb dobiti vrtove iste kakve već ima biciklističke staze, Bandićevu verziju dobre ideje gdje je bit stvari sasvim promašena. Biciklističke staze kakvima ih zamišlja gradonačelnik ne služe biciklistima, već služe potenciranju konflikta između biciklista i pješaka i policiji za punjenje budžeta naplaćivanjem kazni. Vrtovi će služiti pojedincima za uzgoj hrane, ali šira zajednica na putu je da ostane zakinuta za ono što je mogla imati. Bandićevi društveni vrtovi bez zajednice, i biciklističke staze bez biciklista služe, međutim, sasvim dobro Bandiću. On je svoju predizbornu kampanju već dobio.

<
Vezane vijesti