Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja priznalo da je bivši MZOPUG godinama dodjeljivao udrugama milijune kuna proračunskog novca, a da ne postoje apsolutno nikakvi pisani tragovi o ocjenama predloženih projekata i projektnih izvještaja. Najveći dobitnik bio je HDZ-ovac Ante Kutle. Hoće li na scenu stupiti DORH?

Iznenađenjima od hrvatske uprave nikad kraja. Posljednje je, da je vruć krumpir natječaja za donacije udrugama koje se bave zaštitom okoliša, što ih je godinama provodilo Ministarstvo zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja, novom Kukuriku-organizacijom ministarstava završio u nadležnosti - Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a ne Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koje bi po logici stvari trebalo biti njegov prirodni okoliš.

Da podsjetimo, još prošloga ljeta tražili smo od "HDZ-ovog" MZOPUG-a da nam pokaže evaluaciju svih predloženih projekata i svih projektnih izvještaja koje je to ministarstvo financiralo udruzi Lijepa naša, predsjednika Ante Kutle, bivšega HDZ-ovog saborskog zastupnika, predsjednika saborskog Odbora za zaštitu okoliša i zakupnika saborskog restorana, ujedno brata uglednog tajkuna Miroslava Kutle. Ta udruga koju, napomenimo usput, nije za vidjeti u prvim redovima borbe protiv projekata koji najviše ugrožavaju prirodu i okoliš u Hrvatskoj - poput protupravne apartmanizacije, izgradnje golf igrališta, industrijskih kompleksa, ekološki neprihvatljivih prometnih projekata - apsolutni je hrvatski rekorder po količini prihoda


mgpu_dopis.jpg mgpu_dopis.jpg

koji su im u zadnjih osam godina pristigli iz Dropulić-Bačićevog MZOPUG-a: u tom razdoblju uprihodila je preko milijun kuna.

"Evaluacije predloženih projekata i svih projektnih izvještaja Udruge Lijepa naša, Zagreb, Palmotićeva ulica 17 nisu se radile u pismenom obliku do prošle godine, kada smo uveli ocjenjivanje projektnog prijedloga prema obrascima, te vam iz tog razloga ne možemo pružiti traženu informaciju", stoji u dopisu koji nam je 31. siječnja uputila Anka Mrak-Taritaš, nova zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

To znači da je MZOPUG godišnje dodjeljivao dva do tri milijuna kuna različitim udrugama, a da o razlozima dodjele iznosa upravo onim udrugama koje su dobile potporu, i upravo određenih visina donacije, ne postoji apsolutno nikakav pisani trag! Možemo samo zamisliti neformalno ozračje koje je vladalo na sjednicama MZOPUG-ovih "stručnih komisija": Papir i olovka? Laptop? Unaprijed postavljena pravila igre? Ma ne budite smiješni! U ministarstvu u kojem su bez problema, po sistemu "lako ćemo" prolazili deset puta vrjedniji projekti, što je kome mogla značiti sitnica od nekoliko milijuna kuna godišnje za nevladine udruge!? Pa to je za njih bio dječji vrtić! Nije stoga nikakvo čudo što je najveći iznos s te državne stavke izvukao - upravo gospodin Kutle.

U ministarstvu u kojem su bez problema, po sistemu "lako ćemo" prolazili deset puta vrjedniji projekti, što je kome mogla značiti sitnica od nekoliko milijuna kuna godišnje za nevladine udruge!?

Odsustvo ikakvih pravila i minimalne želje za uspostavljanjem realnih kriterija za dodjelu potpora vidi se iz još jednog odgovora koji smo dobili od zamjenice ministra Anke Mrak-Taritaš: Zanimao nas je službeni podatak o čitanosti portala o ekologiji mora Jadransko more, koji je dobio potporu za 2011. godinu; naime, toga podatka nije bilo u evaluaciji projektnog prijedloga, premda bi pri ocjeni javnoga utjecaja bilo kojeg medija, informacija o njegovoj čitanosti trebala biti ključni detalj."Napominjemo da ne raspolažemo podacima o čitanosti portala Jadransko more", hladno nas informira zamjenica ministra. Da podsjetimo, internetski servis Alexa.com izbacuje podatak da Jadransko more ne čita gotovo nitko, to jest da taj portal "promovira svijest o zaštiti okoliša" samo na papirima koji se talože u ladicama nekadašnjeg MZOPUG-a. Jesu li u Ministarstvu u tom portalu vidjeli neku drugu "vrednotu" koja nema veze s javnom recepcijom - visoki znanstveni domet, korisno mjesto gdje se mladež može igrati interneta, kulturnu baštinu ili estetsku vrijednost po sebi - o tome ne možemo ništa tvrditi, jer nema pisanoga traga.

Nadalje, natječajne komisije MZOPUG-a radile su, s pravnog aspekta gledano, u zrakopraznom prostoru. "Predmetni natječaj raspisuje se sukladno odredbama Zakona o udrugama", odgovorila je još 30. studenoga tadašnja državna tajnica Nike Sudarević na pitanje ovoga novinara, na osnovu kojega propisa MZOPUG raspisuje i provodi natječaje za donacije udrugama. No Zakon o udrugama  jednostavno ne može biti pravni temelj za provođenje takvih natječaja, iz prostog razloga što on uopće ne regulira njihovo provođenje. On samo u članu 23. određuje da država daje nekakve novce za dotacije udrugama, a ostalo prebacuje na Kodeks pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvariva­nje financijske potpore programima i projektima udruga

Hajmo biti benevolentni i reći da je ovakvo razbacivanje milijuna kuna javnih novaca, bez valjanih kriterija i uz puno ismijavanje načela vladavine prava, bilo uzrokovano "HDZ-ovskim razdobljem" upravljanja zemljom, koje je netom završilo, pa će nova garnitura na vlasti dovesti stvari brzo u red

A taj kodeks, u glavi I, članku (3), točki 4. predviđa da se postupak odobravanja financijskih potpora temelji na načelu "procjenjivanja prijavljenih projekata i programa od strane stručnih tijela...... sukladno poslovniku ili drugome aktu o radu stručnih tijela". MZOPUG, prema priznanju bivše državne tajnice Nike Sudarević, nije imao nikakav poslovnik ili drugi akt sukladno kojem bi stručno tijelo moglo procjenjivati projektne prijedloge. Osim toga, Kodeks nalaže da "stručno tijelo" bude sastavljeno od "predstavnika tijela državne uprave, znanstvenih i drugih institucija i neprofitnih pravnih osoba (udruge, zaklade i dr.)"; MZOPUG-ova komisija sastojala se od Željka Bukše (Vjesnikovog novinara), Vedrana Vinceka (Ministarstvo), Marija Šiljega (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije), Aleksandre Anić Vučinić (Geotehnološki fakultet) i Branke Pivčević Novak (Ministarstvo). Tko tu nedostaje? - Predstavnici "neprofitnih pravnih osoba (udruge, zaklade i dr.)", kako lijepo piše u Kodeksu  pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvariva­nje financijske potpore programima i projektima udruga, glavi I, članku (3), točki 4.! Kodeks, dakako, predviđa i "raspisivanje javnog natječaja, s jasnim uvjetima natječaja, mjerilima za procjenjivanje prijava", (glava I, članak (3), točka 2.) itd, itd, a vidimo da u slučaju MZOPUG-a nikakvih mjerila, a kamoli jasnih, nije bilo. Predviđa i mogućnost uvida u postupak ocjenjivanja (glava I, članak (3), točka 2.), ali kako li ćeš, krucifiks, uviđati postupak ocjenjivanja, kad MZOPUG-ova komisija za ocjenjivanja prispjelih projekata ne ostavlja za sobom nikakav pisani trag!? Kodeks predviđa i "praćenje i ocjenjivanje provedbe odobrenih programa" (glava I, članak (3), točka 8.) ali iz gore citiranog odgovora zamjenice ministra Mrak-Taritaš na naše pitanje o evaluaciji projektnih izvještaja koje je potpisivao Ante Kutle, vidi se da "praćenje i ocjenjivanje provedbe odobrenih programa" u MZOPUG-u nije provođeno, ili ako jest, MZOPUG to nije u stanju dokazati nikakvim pisanim tragovima.

Nakon svega, hajmo biti benevolentni i reći da je ovakvo razbacivanje milijuna kuna javnih novaca, bez valjanih kriterija i uz puno ismijavanje načela vladavine prava, bilo uzrokovano "HDZ-ovskim razdobljem" upravljanja zemljom, koje je netom završilo, pa će nova garnitura na vlasti dovesti stvari brzo u red. Kako u ministarstvima-nasljednicima MZOPUG-a, tako i na drugim mjestima, o kojima smo zadnjih mjeseci pisali. No, to bi onda značilo hitnu akciju zavođenja rada, donošenje dugoočekivanog zakona o udrugama koje djeluju za javno dobro, donošenje primjerenih kriterija i propisa u svim tijelima javne vlasti koja doniraju rad udruga i financiraju neki oblik javnih potreba i uvođenje efikasnog nadzora nad dodjelom i korištenjem javnog novca. To bi značilo i hitno razmatranje ima li u postupcima poput ovoga opisanog na primjeru MZOPUG-a elemenata kaznenog djela, i u slučaju da ima, a čini se da je tako, angažiranje državnog odvjetništva i drugih nadležnih službi. Nadalje, to bi pretpostavljalo javno očitovanje i hitnu reakciju svih državnih tijela kojima su u nadležnosti građanske udruge, posebno Vladinog Ureda za udruge i Savjeta za civilno društvo.

Ako do toga svega ne dođe, to znači da nakon HDZ-ova silaska s vlasti i dalje dominira učmala omerta: tihi konsenzus da nam svima paše baš ovako kako jest.   

<
Vezane vijesti