Foto: I.P.Foto: I.P.Nakon što je prošlog tjedna pokrenula potpisivanje Pisma podrške studentima i profesorima Filozofskog fakulteta, inicijativa Kulturnjaci 2016, jučer je zajedno s profesorima Filozofskog fakulteta, uputila dopis premijeru Plenkoviću zajedno s pismom podrške i do sada prikupljenim potpisima. Pismom je upućen apel da zaustavi zloupotrebu procedura na Filozofskom fakultetu koja blokira njegovo funkcioniranje, da stane na kraj zloupotrebi autonomije Sveučilišta i da zaštiti nastavnike i studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pismo je, osim premijeru, dostavljeno i na znanje ministru znanosti i obrazovanja, predsjedniku Sabora, rektoru Sveučilišta u Zagrebu te članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu.Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu već tri mjeseca traje kriza upravljanja i onemogućava se normalno funkcioniranje te ustanove

Prilikom predaje pisma medijima su se obratili Urša Raukar i Boris Bakal, te David Šporer s Filozofskog fakulteta. Šporer je opisao institucionalno nasilje koje se provodi nad fakultetom te ignoriranje zaključaka donesenih na sjednici Fakultetskog vijeća od strane rektora Borasa.

Kao ključni problem istaknuo je sustavno ignoriranje situacije na Filozofskom fakultetu od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je odgovorno za zakonitost rada Sveučilišta, a koje se već dulje od dva mjeseca oglušuje na zahtjev za upravnim nadzorom rada Senata i time prešutno odobrava kršenje zakona i statuta.

Kulturnjaci 2016 podsjećaju da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu već tri mjeseca traje kriza upravljanja i onemogućava se normalno funkcioniranje te ustanove. Za to su odgovorni rektor i Senat Sveučilišta u Zagrebu koji su nizom pravno dvojbenih odluka – od nezakonita i nepotrebna poništavanja izbora za Studentski zbor Fakulteta do postavljanja privremene uprave bez komunikacije s Fakultetskim vijećem – svjesno zaobišli procese odlučivanja na Fakultetu kojim se sada zapravo upravlja iz Senata.

<
Vezane vijesti