ytb-prtscytb-prtscAlbum Guilty of Everything činio je okosnicu jednosatnog nastupa banda Nothing u Močvari. Koliko se god najave poput "najvrući shoegaze bend današnjice" doimale pretenciozno, odličan album i sjajan nastup pokazuju da takva kategorizacija nije baš bez osnova.

Kao još jedan od koncerata kojima se obilježava osamnaesti rođendan Radio Studenta, u Močvari je u subotu 8. studenog održan koncert američkog benda Nothing. Pod tim je imenom počeo 2010. u Philadelphiji raditi, a potom i objavio demo "Poshlost", Dominic Palermo, bivši zatvorenik koji je, kako navodi biografija, odgulio dvije godine zbog napada hladnim oružjem, po izlasku iz zatvora i stanke u bavljenju glazbom posvetio se otkrivanju sebe. Nothing je posljedica te duhove potrage, iako to u stihovima pjesama, na razini tematike, i nije toliko očito. Kada je Palermo upoznao Brandona Settu, stvorena je jezgra benda koji danas čine još basist Nick Bassett i bubnjar Kyle Kimball. Ove godine objavili su i prvi LP, Guilty of Everything, koji promoviraju na ovoj europskoj turneji.

Večer je otvorio punk/garage bend Bazooka, što je bila rijetka, iako ne i jedinstvena prilika da vidimo neki grčku grupu u Zagrebu. U neuobičajenoj postavi sa dva bubnja, pored dvije gitare i basa, dečki su otprašili svoj repertoar i zaokupili pažnju dijela posjetitelja unatoč tome što nisu bili upoznati s njihovim radom.

No nakon nekog vremena ta je pažnja popustila, djelomično zbog prilično nerazumljivog vokala - većinu vremena nije mi baš bilo jasno na kojem su im jeziku tekstovi. Sudeći prema njihovim izdanjima, većina ih je na engleskom, iako ih ima i na grčkom, ali sa 100-postotnom sigurnošću mogu reći da sam engleski čula samo u jednoj pjesmi.

Drugi je razlog trajanje njihova nastupa kojim su se izjednačili s bendom koji je najavljivan kao glavni nastup – nakon ukupno jednog sata, samo su najstrpljiviji dočekali kraj u dvorani, no to njima, kao ni bendu, nije pokvarilo doživljaj.

Doda li se tome i da je koncert kasnio već u početku 35 minuta u odnosu na najavljenu satnicu te da se Nothing na sceni pojavio u ponoć, a ne u 23.00 kako je planirano, nestrpljivost je potpuno razumljiva.

Nastup je otvoren dramatičnim početkom – prigušena svjetla, dim na sceni i puštanje snimaka, ako se ne varam, poezije Richarda Brautigana poput Gee, You’re So Beautiful Its Starting To Rain. Inače, pjesnicima koji su si – poput Brautigana – oduzeli život – posvećen je njihov EP Downward Years to Come iz 2012.

Hvaljeni album Guilty of Everything, koji je činio okosnicu jednosatnog nastupa, uživo zvuči mnogo glasnije nego na snimci, stvarajući buku dostojnu pionira žanra kao što su My Bloody Valentine. Srećom, dvorana je bila popunjena, ali ne i natrpana, unatoč tome što se iste večeri u gradu održavalo nekoliko koncerata, da spomenemo samo Erlanda Øyea na Electronic Beats Festivalu u Laubi i Anu Never i Žen u Attacku u sklopu 12. Festivala prvih. Tako su oni osjetljivijih ušiju koncert moglo pratiti i sa "sigurne udaljenosti".

Koliko se god najave poput "najvrući shoegaze bend današnjice" doimale pretenciozno (posebno uzevši u obzir ponovno zadobivanje popularnosti shoegazea, debelo potpireno izlaskom novog albuma MBV-a lani i ovogodišnjeg reuniona Slowdivea), odličan album i sjajan nastup pokazuju da takva kategorizacija nije baš bez osnova.

Ključne riječi: klub močvara, nezavisni glazbenici
<
Vezane vijesti