Osim HDZ-a i SDP-a, svoj danak na današnjem prosvjedu u Zadru platili su i subotnji ispijači kave. Masovnu subotnju uživanciju na suncu začinili su povici "Jebala vas kavica!", "Prisila vam kavica!" i "Sram vas bilo!".

Na novom antivladinom prosvjed u Zadru okupio se nešto manji broj građana nego li na onom održanom u srijedu kada je svoj danak platio moto "golfa i turizma". Zadarska prosvjedna kolona, koja se okupila na Narodnom trgu točno u podne, prvo je posjetila Glavni stan zadarskog HDZ-a. Ispred rezidencije vladajućih, svoj obol prosvjedu dao je anonimni, kako se sam nazvao, "intelektualac s motikom", koji je poručio kako malen broj antivladinih prosvjednika u Zadru svjedoči tome da u ovom gradu ima previše HDZ-ovih plaćenika. "Još su gori ovi iz lokalne vlasti koji na naš račun voze skupe automobile", poručio je anonimac nakon čega je uslijedila ovacija okupljenih.

Prosvjednici su se zatim uz stihove "Idi, idi neka te nova ljubav grije, što to se mene tiče mogla si i prije" uputili nekoliko desetaka metara dalje, odnosno do sjedišta zadarskog SDP-a smještenog na Trgu pet bunara. Nakon povika "Izdaja! Izdaja!" i obrađene stihove pjesme Zeko i potočić ("U jednoj zimskoj noći tam gdje je visok brijeg, smrznu se SDP i pokrio ga snijeg, a jedan mali Zoki svoju stranku traži svud..."), SDP-u se obratila anonimna gospođa. "Siđite već jednom s trona i pogledajte kako je gladnom narodu. Vi želite vlast samo za sebe i pri tome zaboravljate da narod ima pravo na neposredno odlučivanje", poručila je gospođa.

Na red je došao i odlazak ispred zgrade suda kojeg su prosvjednici počastili usklicima "Štitite mafiju!" i "Sude nam dušmani", a na red je došla još jedna obrada pjesme - "Geni, geni nečasni". Nakon što su na ulazu u zgradu suda ostavili transparent s natpisom "Časni sud nečasne presude", prosvjednici su se uz stihove "Kalmeta znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj" uputili prema Forumu i Kalelargi. Tamo su svoje "dobili" i subotnji ispijači kave. Masovnu subotnju uživanciju na suncu začinili su povici "Jebala vas kavica!". Namušena gomila s cvikama na glavi reagirala je tu i tamo uz pokoji gorki osmjeh. Pravi obračun sa subotnjim "špicerima" uslijedio je na Narodnom trgu (inače prenamijenjenom u kafić na otvorenom) kada su prosvjednici uz standardno "Jebala vas kavica!" povikali i "Sram vas bilo!" i "Prisila vam kavica!".

Na Trgu se okupljenima obratila mlada studentica koja je osudila prekopavanje grobnica iz Drugog svjetskog rata. Na samom kraju uslijedila je minuta šutnje za žrtve potresa u Japanu koja je okončana povicima "Jaca tsunami!". Novi prosvjed najavljen je za iduću srijedu. Dosta je bilo sjedenja po kavama, svi na ulice!

Ključne riječi: Zadar, antivladini prosvjedi
<
Vezane vijesti