solidarna_pedaloonica.jpgVolonteri Ivan i Nino na poziv preko Facebook stranice Mreže solidarnosti ZD, dolaze i otklanjaju građanima Zadra probleme na biciklima. Vraćaju ih u vozno stanje potpuno besplatno kako bi, u uvjetima bez javnog prijevoza, građani mogli na posao ili u nabavku hrane i lijekova.

Kao što smo već pisali, bicikl se i u ovoj krizi pokazao kao najprilagodljivije i najotpornije prijevozno sredstvo. Bicikl ne zagađuje, dobar je za klimu i za zdravlje, ne stvara buku, ne konzumira benzin, može voziti po gotovo svim terenima, nije skup za održavanje, a koronakriza je pokazala - i ne pogoduje širenju zaraznih bolesti kao druga prijevozna sredstva.

Ne čudi zato da je jedna od brojnih inicijativa solidarnosti koje su ovih dana niknule po Hrvatskoj, usmjerena upravo na bicikle. U Zadru je tako pokrenuta Solidarna pedaloonica. Volonteri Ivan i Nino na poziv preko Facebook stranice Mreže solidarnosti ZD, dolaze i otklanjaju građanima probleme na biciklima. Vraćaju ih u vozno stanje potpuno besplatno kako bi, u uvjetima bez javnog prijevoza, građani mogli na posao ili u nabavku hrane i lijekova. Iako su tek prvi tjedan u akciji, interesa građana ima sve više.

"Zasad ima interesa za nekoliko popravka svaki dan, što malo rasporedimo kroz vrijeme tako da ih ipak sve obavimo kroz tri ili četiri popodneva u tjednu. S obzirom na relativno hladno vrijeme i na nezgodnu situaciju s čestičnim zagađenjem prošlih dana, interes je čak i veći od očekivanog", ističe Ivan, a popravci su se dosad uglavnom odnosili na sanaciju guma i zračnica.

"To je ono što ljudi prvo vide i što ih onemogućava da krenu, ali uvijek uz to napravimo i kontrolu i osnovno podešavanje kočnica, za što imamo spremne alate i materijal", kaže.

Potrebe za ovakvom inicijativom sigurno ima i u drugim gradovima, a kako saznajemo, osim volje i nešto znanja o biciklima, i nije potrebno puno specijaliziranog biciklističkog alata.

Potrebe za ovakvom inicijativom sigurno ima i u drugim gradovima, a kako saznajemo, osim volje i nešto znanja o biciklima, i nije potrebno puno specijaliziranog biciklističkog alata.

"Već se saniranjem guma može puno pomoći, nužan alat je za to dobra pumpa, polugice za skidanje gume, viljuškasti ključevi 14 i 15, set za krpanje i nekoliko zračnica raznih dimenzija i širina, ali svakako 20" (za Ponyje), 26"(obično šire - gradski i MTB bicikli) i 28" (obično uže - gradski, trekking i cestovni bicikli). Za popravke kočnica je već potrebno više alata, svakako multi alat s imbusima 4 i 5, križni odvijač, kliješta za pridržavanje i za rezanje sajli, sajle i bužiri. Dosta toga se može improvizirati, od alata je možda važnije iskustvo i rutina popravljača da se manji popravci riješe brzo, a veći će čekati druga vremena", savjetuje Ivan.

Zadarski volonteri pridržavaju se uputa civilnog stožera i rade s propisanim mjerama zaštite. Također, onima koji se inače ne kreću redovito biciklom po gradu pomažu i davanjem savjeta kako naći najbolju rutu do posla, kako se ponašati u prometu ili kako osnovno održavati bicikl. Iz Mreže solidarnosti su pozvali i na dijeljenje bicikala.

"Ako nečiji bicikl u šupi ili garaži još uvijek skuplja prašinu, i znate da ga nećete koristiti u skorije vrijeme, molimo vas da nam se javite u inbox i pomognete ljudima u potrebi. Učinit ćete dobro djelo posudivši nekomu svoj bicikl, a i bicikl će biti sretan što je opet čist, aktivan i služi svojoj svrsi", pozvali su. 

Ključne riječi: bicikl, Zadar
<
Vezane vijesti