Foto: I.P.Foto: I.P.Povodom primanja premijera RH Tihomira Oreškovića na audijenciju kod pape Franje, Inicijativa Dobrodošli! poslala je pismo Papi kako bi se zahvalila na senzibilizaciji javnosti za ljude koji bježe od ratova i nasilja te zatražila podršku u poticanju političke elite u Hrvatskoj da te poruke dobrodošlice izbjeglicama provede u djela.

Iako je u posljednjih šest mjeseci većina čelnika Europe kapitulirala pred vlastitim neutemeljenim strahom, nedostatkom empatije i ljudskosti te izigrala vrijednosti na kojima je stvorena Europa, Inicijativa Dobrodošli!, kao i mnoge druge organizacije uvjerile su se i svjedoče da postoji i drugačija, solidarna i humana Europa.Incijativa Dobrodošli upozorava da papin prijedlog da svaka župa prihvati jednu izbjegličku obitelj u Hrvatskoj još nije proveden u djelo

Papu Franju mole da svojim autoritetom i u ime brojnih građana Hrvatske koji se protive žicama, izolacijama i militarizaciji humanitarne krize, u sklopu svojih mogućnosti uvjeri premijera Oreškovića da odustane od represivne politike i represivnih mjera prema izbjeglicama i da prekine patnju i rizike svih onih koji su u potrazi za sigurnošću.

Očekuju i proaktivniju ulogu same Katoličke Crkve u Hrvatskoj i njenog duhovnog vodstva u zalaganju za pravo na život i slobodu izbjeglica i drugih prisilnih migranata koji dolaze u Hrvatsku i u druge europske zemlje. Ističu kako od strane same Crkve u Hrvatskoj, osim pojedinačnih izdvojenih osoba i organizacija, do sada nismo uočili veći i bitan angažman da se u Godini Milosrđa vjernička pastva okrene ka ispunjenju jednog od tjelesnih djela milosrđa – "Putnika (stranca) primiti". 

Papu Franju podsjećaju na izjavu koju je dao prigodom posjeta izbjegličkom centru u Astalli - "prazni samostani ne služe Crkvi da bi ih pretvorila u hotele i zarađivala novce. Prazni samostani nisu naši, već za Kristovo meso što su izbjeglice. Prazne samostane treba dati imigrantima". 

Incijativa Dobrodošli! upozorava da papin prijedlog da svaka župa prihvati jednu izbjegličku obitelj u Hrvatskoj još nije proveden u djelo, ali ima trajni značaj kao usmjerenje za miroljubivo djelovanje u izbjegličkoj krizi. 

"Nažalost, politika premijera Oreškovića ne slijedi smjer koji se može čuti iz Vaših propovjedi. Stoga Vam se Inicijativa Dobrodošli! obraća da svojim autoritetom i u ime brojnih građana Hrvatske koji se protive žicama, izolacijama i militarizaciji humanitarne krize, u sklopu Vaših mogućnosti uvjerite premijera Oreškovića da odustane od represivne politike i represivnih mjera prema izbjeglicama i da prekine patnju i rizike svih onih koji su u potrazi za sigurnošću", stoji u pismu inicijative.

<
Vezane vijesti