Foto: PixabayFoto: PixabayDodatnih 40 kilometara biciklističkih staza bit će napravljeno u regiji Bruxelles kako bi se smanjio pritisak na javni prijevoz nakon popuštanja mjera izolacije.

Bruxelles je najnoviji u sada već dugom nizu svjetskih gradova koji šire prostor u gradovima za bicikle kao dio strategije smanjenja mogućnosti širenja koronavirusa. U sljedećim tjednima postavit će 40 kilometara novih staza. Radovi su tako već počeli na Aveniji Général Jacques, a u ponedjeljak počinju i na Rue de la Loi, jednoj od najkorištenijih cesti u gradu, javlja The Brussels Times.

“Situacija neće biti savršena, ali nikada do sada toliko puno biciklističkih staza nismo sagradili u Bruxellesu u toliko malo vremena", izjavila je ministrica za promet regije Bruxelles  Elke Van den Brandt.

Prije rada na biciklističkoj infrastrukturi odobren je i plan da se maksimalna brzina vožnje u cijelom gradu ograniči na 30 km/h. Uvedene su i "Spore ulice" u kojima automobili mogu voziti maksimalno 20 km/h create kako bi se pješacima i biciklistima omogućilo više prostora.

Od kolumbijske Bogote, preko Mexico Cityja, europskih Budimpešte, Berlina i Pariza, do Novog Zelanda i još brojnih drugih, postavljene su ili privremene ili trajne nove biciklističke staze i pješačke zone jer se bicikl pokazao kao najadekvatnije prijevozno sredstvo u situaciji pandemije. Zagrebački Sindikat biciklista predlagao je uvođenje slične politike u Zagrebu, no zasad bez uspjeha.

Ključne riječi: Belgija, bicikl, korona, koronavirus
<
Vezane vijesti