"Prosvjedi u Turskoj odvijaju se s istim ciljem koji smo i mi imali prosvjedujući u Varšavskoj ulici, građani se bore za javno dobro", istaknula je Urša Raukar na današnjem prosvjedu solidarnosti ispred turske ambasade u Zagrebu.

Ispred turske ambasade u Zagrebu danas je održana akcija solidarnosti u organizaciji tridesetak hrvatskih organizacija civilnog društva s raznih područja koje su još jučer uputile pismo solidarnosti turskim građanima i građankama koje sudjeluju u tamošnjim burnim prosvjedima.

Namjera današnje akcije bila je, između ostalog, uručiti pismo u kojem se poziva na prestanak nasilja prema prosvjednicima predstavnicima turske ambasade, ali kako u ambasadi nisu primili predstavnike udruga, pismo će im biti poslano poštom.

Jedan svijet, jedna borba - Podrška turskim prosvjednicima from FADE IN on Vimeo.

"Smatramo kako je svojim postupcima Erdoğanova vlada objavila otvoreni rat svojim građanima i da je još jednom dovela u pitanje legalnost i legitimnost svoje vladavine. Stoga poručujemo građanima Turske da ih, kao i aktivisti i aktivistkinje diljem svijeta, podupiremo u njihovoj borbi za demokraciju te mogućnost da se glasno zalažu za javni interes", piše u pismu hrvatskih udruga.

"Ono što je počelo kao borba za javni prostor preraslo je u nešto mnogo veće, u pitanje nedostatka demokracije u Turskoj i teških kršenja ljudskih prava. U posljednjih nekoliko dana prosvjedima se priključio veliki broj ljudi u šezdesetak gradova", podsjetila je Sara Lalić iz Centra za mirovne studije.

Među prosvjednicima na ulicama nalazi se i glumac Halit Ergenç, popularni Sulejman, napomenula je njegova hrvatska kolegica Urša Raukar. "Prosvjedi u Turskoj odvijaju se s istim ciljem koji smo mi imali prosvjedujući u Varšavskoj ulici, da se građani izbore za javno dobro. Ovim putem šaljem svu svoju solidarnost i apeliram preko turske ambasade da se prestane s represijom i da se turske vlasti vrate demokratskom dijalogu", pozvala je Raukar.

Ključne riječi: turska, solidarnost
<
Vezane vijesti