Foto: HINAFoto: HINAHoće li novi predsjednik Austrije biti ekstremni desničar Norbert Hofer ili kandidat zelenih Alexander Van der Bellen znat će se tek navečer, pošto se nakon iznimno tijesnih izbora prebroje svi glasovi koji su pristigli poštom.

Po rezultatima s listića koji su ubačeni u biračke kutije, kandidat Slobodarske stranke Norbert Hofer osvojio je 51,9, a Alexander Van der Bellen 48,1 posto glasova.

U to, međutim, nisu uračunati glasovi pristigli poštom. Oko 900 tisuća birača, ili 14 posto biračkog tijela, zatražilo je mogućnost glasovanja dopisnim putem. Analitičari napominju da dopisno glasanje obično ne ide na ruku krajnjim desničarima. Rezultati izbora napeto se očekuju i u Europi jer bi u slučaju pobjede Hofera po prvi put neka zemlja EU-a dobila krajnjeg desničara za predsjednika.

Svjesni polarizacije austrijskog biračkog tijela, obojica su kandidata u očekivanju rezultata naglasila potrebu ujedinjenja zemlje.

"Tko god pobijedio ima zadaću ujediniti zemlju", rekao je Hofer. "Nakon izbora, ljudi sjednu zajedno i pokušavaju raditi zajedno što bolje mogu, u skladu s dobrom austrijskom tradicijom", kazao je Van der Bellen.

Ključne riječi: austrija, ekstremna desnica, Zeleni, izbori
<
Vezane vijesti