Foto: PixabayFoto: PixabayHrvati i protuslovlja naziv je zbirke mikroeseja o odnosu Hrvata i nekih riječi s kojima žive. Donosimo esej na temu socijalizam/kapitalizam.

Ova suprotnost elektrizira Hrvate jer socijalizam je prošlost i pripada pozitivno i negativno romantiziranoj memoriji, a kapitalizam je pozitivno i negativno surova sadašnjost.

Neki povjesničari ne razumiju da su socijalizam i kapitalizam teza i antiteza, dva humanistička koncepta koji u sintezi predstavljaju politički razvoj, a katalizator prebacivanja socijalizma u kapitalizam i obrnuto je tehnološki razvoj.

S razvojem tehnologije, mora se razviti i sistem organizacije.

Tehnologija nije samo računalo i mobitel već sva praksa ovoga svijeta, i tehnologija se razvija jer je preko nje čovjek u izravnom dodiru s prirodom. On od prirode uči, usavršava svoje alate i upotrebu tih alata, a tehnologija forsira razvoj svih pretpostavki za tehnologiju, cijelog konteksta u kojem se tehnologija nalazi, a to je prvenstveno politika.

Politika stvara uvjete za sve pa i tehnologiju. Tehnologija gura politiku u razvoj i politika se prebacuje iz jedne u drugu ideologiju, u našem slučaju iz socijalizma u kapitalizam i to se prebacivanje događa otkad je svijeta i vijeka. Ima drevnih kapitalizama i socijalizama, te su i Mojsije i Isus produkti socijalne svijesti, a ne samo Lenjin.

dolar_pare_copy28135.png
Svakog dana u sklopu H-Alterovog pojmovnika donosimo jedan mikroesej iz zbirke Borisa Kuglera pod nazivom Hrvati i protuslovlja.
Ključne riječi: kapitalizam, socijalizam, pojmovi
<
Vezane vijesti