Foto: GOOD inicijativaFoto: GOOD inicijativa"Nasuprot političkom preuzimanju stručnog tijela zaduženog za Cjelovitu kurikularnu reformu, jedina nada za njen spas svodi se na prethodna obećanja nadležnog ministra Šustara, kao i premijera Oreškovića koji je još u travnju tvrdio da bez nove kurikularne reforme nema budućnosti", navode u priopćenju predstavnici GOOD inicijative.

Ako Predrag Šustar i Tihomir Orešković, navode iz GOOD inicijative, ne spriječe pokušaj neprijateljskog preuzimanja Ekspertne radne skupine, na čijih sedam članova bi saborski Odbor za znanost, obrazovanje i sport želio dodati svojih netransparentno izabranih 10 izaslanika, bit će to posljedica Vladinog vrhunskog nemara prema djeci i nebrige prema budućnosti Hrvatske.

Ako Šustar i Orešković ne spriječe pokušaj neprijateljskog preuzimanja Ekspertne radne skupine bit će to posljedica Vladinog vrhunskog nemara prema djeci i nebrige prema budućnosti HrvatskeIz inicijative navode kako je apsurd da se pod krinkom navodnog povećanja kvalitete i dijaloga u provedbu reforme najznačajnijeg sektora uključuju ljudi prema političkoj liniji i političkim direktivama nasuprot 350 učiteljica i učitelja, stručnjakinja i stručnjaka koji su izabrani na temelju javnoga poziva. Napominju kako je i stručna rasprava također pokazala kako su se neki stručnjaci stavili u funkciju politike kroz sustavno i neargumentirano napadanje, brojanje krvnih zrnaca članica i članova radnih skupina te političko miješanje što smatraju još jednim dokazom kronične antiintelektualne i antistručne klime u društvu.

"Posljednje politički intonirane izjave relativizirale su dosadašnji rad na kurikularnim dokumentima čime se jednom pokazuje nespremnost i bahatost političke elite da ne vjeruje stručnjacima kako mogu odraditi posao od nacionalnog interesa za budućnost Hrvatske", ističu iz GOOD inicijative koja traži od ministra Šustara da se odupre političkim pritiscima i donese povijesnu odluku, te podrži rad 340 učiteljica i učitelja kroz konkretne mjere za sustavnu provedbu kurikularne reforme.

Navode kako očekuju da se uspostavi kvalitetna operativna podrška daljnjem procesu, da se ispune zahtjevi i obaveze prema svima onima koji su radili na dokumentima te da se napokon, u skladu s Nacionalnim planom reformi za 2016. godinu, osmisli proces i objavi poziva za izbora škola koje će u školskoj godini 2016./2017. ući u eksperimentalnu provedbu novih kurikuluma. Također, GOOD inicijativa očekuje od Odbora za znanost, obrazovanje i sport Hrvatskog sabora da povuče svoj zaključak i ne opstruira reformu koja je ionako oblikovana kao otvoren i transparentan proces.

<
Vezane vijesti