Foto: A.K.Foto: A.K."Ne negirajmo znanost, stvarajmo pomoću nje i ulažimo u nju! Marširajmo za budućnost, za napredak, za istinu, za obrazovanje", jedna je od poruka današnjeg Marša za znanost koji je okupio tisuće građana i građanki u Zagrebu i Splitu. Upravo su oni odlučili danas izaći na ulice i poručiti kako javne politike temeljene na predrasudama, promoviranje pseudoznanosti i praznovjerje nemaju i ne mogu imati primat nad znanosti, stručnosti i etičnosti.

Više stotina građana okupilo se danas u 5 do 12 ispred kipa Nikole Tesle u Zagrebu te krenulo prema Europskom trgu preko Zrinjevca kako bi upozorilo na nedovoljno ulaganje u znanost i visoko obrazovanje praćeno kreiranjem javnih politika temeljenih na predrasudama,promoviranje pseudoznanosti i praznovjerja.

Građani i građanke nosili su transparente Svi za znanost, znanost za sve; Mi smo ostaše; Nije Bog stvorio Adama i Stevu, nego evolucija; Ženi je mjesto u laboratoriju..ako to želi; Ne vjeruj, sumnjaj i mnoge druge s ciljem da upozore na kako niske grane je spala znanost u Hrvatskoj.

Uz pratnju bubnjeva, povorka je stigla do Europskog trga gdje su se održali kratki govori.

"Vatra gori stoljećima, vrijeme je da uklonimo lomače. Danas ovdje stojimo kao slobodni i pobunjeni ljudi koji hodaju za ideju", kazala je Lana Klanjak, jedna od organizatorica Marša za znanost i poručila kako su tu da bi mijenjali okolnosti koje guše znanstveni napredak.

Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja kazao je kako je zabrinjavajuće da unatoč velikom broju znanstvenika u Hrvatskoj postoji mali broj onih koji su spremni stati za govornicu i u obranu znanosti. "Kako smo došli do toga da u 21. stoljeću marširamo za znanost? Kako smo po putu gubili znanstvene spoznaje i ono što je znanost iznjedrila?", kazao je Baketa.

"Ne negirajmo znanost, nego stvarajmo pomoću nje i ulažimo u nju. Marširajmo za budućnost, napredak, za istinu i ulaganje u znanost", poručila je Zuzana Redžović s PMF-a i pozvala mlade znanstvenike i znanstvenice da ostanu u Hrvatskoj.

Ivana Radačić s Instituta Ivo Pilar podsjetila je okupljene na brojne manipulacije, predstavljene kao znanstvene činjenice, tijekom rasprava o Istanbulskoj konvenciji, jučer ratificiranoj. "Većina znanstvenika šuti, a oni koji govore propituju temeljne znanstven postavke pri čemu žele zadržati status quo ili ograničiti pojedina prava", kazala je.

"Pozivam vas da zajedno očuvamo vrijednosti zaštite ljudskih prava i kritičnu znanost. Znanost nas ohrabruje da govorimo i živimo u ovoj zemlji", zaključno je Radačić kazala.

<
Vezane vijesti